Beeld: Kim Simms via Netflix

Herinner je je die aflevering van Black Mirror over social ratings, Nosedive, nog? Waar iedereen in pastelkleurige, instagrammable outfits loopt? Onthoud die outfits. En herinner je je ook de ‘jungle madness’ scène uit Mean Girls? Oké, neem die mee en denk dan ook even aan Clueless. Stop dat alles in de blender, mix het met nog meer fashion én knappe koppen uit Stranger Things, Euphoria en Riverdale en je komt uit bij Do Revenge.

Do Revenge is een nieuwe film die sinds 16 september op Netflix staat. Ik moet toegeven; ik dacht dat ik een serie had opgezet en kwam er pas een half uur voor het einde achter dat ik naar een film keek. Lijkt mij een goed teken, toch?

Do Revenge

Waarom ik je Do Revenge zou willen aanraden om te kijken: hier en daar is deze film genoemd als de Mean Girls van Gen Z. Generatie Z is de generatie die je niets hoeft uit te leggen over social ratings – ze weten niet beter. Ook hoef je Gen Z’ers niets uit te leggen over het hokjesdenken uit bijvoorbeeld Mean Girls – ze weten wel beter. En Clueless? Tja tja chachacha, een film uit 1995 met grote pixels en mobiele telefoons met antennes is voor hen net zoiets als Jaws is voor mij: te oud om opwindend te vinden.

Je begrijpt: ook deze generatie verdient een eigen, hedendaagse tienercultfilmDe makers (lees: Jennifer Kaytin Robinson) hebben hun best gedaan om tienerfilms die nu klassiekers zijn, opnieuw uit te vinden voor een nieuwe generatie. Dat maakt van Do Revenge een prachtige hommage aan iconische tienerfilms, inclusief een vleugje parodie op al die mooie films.

Maar wat maakt Do Revenge nou zo geschikt voor Gen Z én ook leuk voor millennials? Dat komt neer op vijf punten:

  1. Mode
  2. Wokeness
  3. Taal
  4. Muziek
  5. Easter Eggs

Het plot

Eerst even over het plot. In Do Revenge ontmoeten Drea (Camila Mendes, Riverdale) en Eleanor (Maya Hawke, Stranger Things) elkaar in het laatste jaar van hun middelbare school. Drea en Eleanor zijn niet elkaar types: Drea staat als een gemene koningin bovenaan de sociale piramide, Eleanor bungelt ergens onderaan. Maar ze hebben een ding met elkaar gemeen: beide tieners willen wraak nemen. Je raadt het al: Drea en Eleanor worden frenemies. Á la Strangers on a train besluiten ze wraak voor elkaar te nemen. In die film uit 1951 ontmoeten twee onbekende mannen elkaar tijdens een treinrit en komen ze tot een lugubere tactiek: als zij nou elkaars vrouw vermoorden, komen ze weg met de perfecte misdaad. Waarom? Omdat een motief voor de gepleegde moorden niet te vinden is.

do revenge

Camila Mendes als Drea en Maya Hawke als Eleanor (Kim Simms via Netflix)

Baretten, capes en strikjes

Dan over naar succesfactor een: de mode. Van de geruite co-ords tot de over-de-knie-kousen, de peppy en preppy outfits in Clueless droegen bij aan het gigantische succes van de culthit. En dat in een tijd, we hebben het hier over het jaar 1995, dat Amerikaanse scholieren zich vooral hulden in donkere, rauwe grunge outfits. Dankzij Cher en Dionne was die tijd voorbij: hun outfits lieten zien hoe high-end designers gecombineerd werden met schoolgirl styling.

Een beetje tienerfilm moet dus vernieuwend zijn als het gaat om mode. En Do Revenge doet een goede poging. Van fluffy crop tops tot bonte diadeems, alles valt op. Helemaal leuk – vind ik – zijn de schooluniforms van Rosehill Country Day: capejes in lavendel, mint en babyblauw, geïnspireerd op de schooltenues van het Zuid-Koreaanse onderwijs en geweekt in geliefde Gen Z bubblegum ✨aesthetic✨. Ook typisch Gen Z: iedere scholier geeft met sokken, oorbellen, sjaaltjes en petten zijn eigen twist (én identiteit) aan zijn outfit.

Wokeness

Dat brengt ons bij de it boy, de prom king, de golden boy van Rosehill High: Max. Voor deze jongeman geen American Football, opgepompte spieren en varsity jackets. Maar vintage blousjes van zijde, nagellak, sieraden en een postuur à la Timothée Chalamet en Harry Styles. Max is woke en richt de ‘Cis Hetero Men Championing Female Identifying Students League’ op. Zelfs zijn slechte kant is helemaal van nu: in de plottwist blijkt Max minder activistisch en feministisch dan hij zich voordoet.

do revenge max

Austin Abrams als Max (Kim Simms via Netflix).

Gelukkig is Rosehill High niet geheel afhankelijk van Max als het gaat om wokeness. Er safe spaces en is er een hoog (of normaal?) queer-gehalte. Relaties en genders zijn fluïde, zolang je je houdt aan het kleurenpalet mag je zijn wie je wilt zijn. Kijk maar naar de Instagram-heksen, die de ghotics en emo’s van nu zijn. Zij zijn te herkennen aan hun zonnebril en baret in vleermuizenstijl.

Taal

That’s so fetch! As if! You can’t sit with us! Een beetje goede tienerfilm maakt gebruik van het jargon van een generatie én gooit goede oneliners. Ik bedoel: On Wednesdays we wear pink staat in ons collectieve geheugen gegrift. Mijn favoriet uit Do Revenge: ‘Peaking in high school is cringe.’ Wijs, woke en wonderschoon.

Muziek

Van Fatboy Slim en Robyn tot Billie Eilish en Rosalía. Alles komt voorbij.

Easter eggs

Verborgen boodschappen in films, bij Disney zijn ze er gek op. Ook de makers van Do Revenge zijn lekker creatief bezig geweest. Zo is Sarah Michelle Gellar te zien als de nijdige directeur van Rosehill High, een duidelijke verwijzing naar haar rol in Cruel Intentions. Minder opvallend is de hint naar Clueless: op een parkeerbord bij school staat Horowitz, dat verwijst naar Cher Horowitz.

Stacey Dash als Dionne en Alicia Silverstone als Cher in Clueless (Paramount Pictures).

Wist je trouwens dat Maya Hawke, Eleanor in Do Revenge, de dochter is van Uma Thurman? Ik niet! En nu komt ‘ie: tijdens de welkomsdag op school leest een van de leerlingen het boek Dangerous Liaisons, waar Uma Thurman in 1988 in te zien was. Cruel Intentions uit 1999, van Sarah Michelle Gellar, was de moderne versie van dit verhaal. Zó fetch!

Geen easter egg maar wel gewoon leuk: Sophie Turner speelt – bijna onherkenbaar – een fantastische bijrol als Erica. Ik was enigszins verbaasd dat Sophie Turner aka Sansa Stark zich liet lenen voor ‘maar’ een bijrol. Maar die geprivilegieerde hang naar het verleden maakt mij weer typisch een millennial.

Het eindoordeel over Do Revenge

Do Revenge is niet de beste film die je gaat zien, maar hey, dat waren Clueless en Mean Girls ook niet. Toch heb ik erg genoten van de perfecte outfits, het extravagante décor, de dialogen en de acteerkunsten. Al met al geef ik een 7.

Heb jij Do Revenge al gezien? Laat je in de comments weten wat je ervan vond en welk cijfer je geeft?