Katie Lowes als Rachel Williams in 'Inventing Anna', Netflix

Februari van dit jaar was een bingefeestje, want Inventing Anna ging in première op Netflix. Alle afleveringen heb ik in een week gezien, want goede serie of niet, het verhaal van Anna Delvey, pardon, Sorokin, is erg vermakelijk. En hoewel Anna sindsdien aardig uit de schijnwerpers blijft, doet haar voormalige vriendin Rachel Williams dat niet. Zij klaagt Netflix aan voor het verkeerd neerzetten van haar personage.

Om even je geheugen op te frissen: Rachel Williams is de voormalige bestie van Anna Delvey, die graag Anna vergezelde naar de hipste feestjes in de Upper East Side. Rachel is ook de vriendin die met Anna op girlstrip naar Marokko ging en achterbleef met een rekening à 62.000 dollar. Die schoot ze voor met de creditcard van Vanity Fair, waar Williams als redacteur werkzaam was.

‘Greedy en snobbish’

Onverwacht opdraaien voor een rekening van 62.000 dollar is natuurlijk niet leuk. Al is het wel een beetje gek dat je aanneemt dat een extravagante reisje zo maar gratis is… Sterker nog, wie kijkt naar de Netflix-serie ziet Rachel Williams als iemand die juíst komt opdraven zodra alles gratis is. En dat is precies Williams’ reden om Netflix aan te klagen: ze is vals afgebeeld als “unethical, greedy, snobbish and disloyal.”

“De reden waarom we deze rechtszaak hebben moeten aanspannen, is omdat Netflix Rachels echte naam en biografische details heeft gebruikt. Ze hebben haar neergezet als een vreselijk persoon, wat ze niet is”, vertelt haar advocaat Alexander Rufus-Isaacs.

Verwoestende schade

Volgens Rachel Williams en haar advocaat is er zelfs sprake van ‘verwoestende schade’. “De verwoestende schade aan haar reputatie had voorkomen kunnen worden als Netflix een fictieve naam en andere details had gebruikt”, vervolgt hij. “Waarom deden ze dit niet voor haar, terwijl ze dat voor zoveel andere personages in de serie deden? Misschien is de reden dat ze ervoor had gekozen om voor het andere team te spelen.”

Dat ‘andere team’ moeten we even uitleggen. Nadat het wervelende – en fantastische geschreven – verhaal van Anna Delvey verscheen op The Cut in feburari 2018, pende Rachel Williams haar eigen versie neer voor Vanity Fair in april. Een jaar later verscheen er zelfs nog een boekMy friend Anna: the true story of a fake heiress. Hiervan verkocht ze de rechten aan HBO.

Die schade van 62.000 dollar heeft Rachel Williams al lang en breed terugverdiend. Nu rest de vraag: hoe lang kan ze hier nog op teren? En voilà, een rechtszaak tegen Netflix is aangespannen. Well played, Rachel, well played.