Het regent zeiknatte druppels én het regent covers met Taylor Swift. Wie nu naar de kiosk gaat, ziet Taylor Swift op de cover van de Nieuwe Revu en op de covers van meerdere speciale uitgaves met titels als Het verhaal van Taylor Swift. En dan is er nog die ene hele prestigieuze cover: Taylor Swift als Person of the Year op de cover van Time.

Taylor Swift op de cover van Time

Over die laatste gaan we het hebben, immers, de hele wereld heeft het over die cover. Taylor Swift domineert het gesprek van de dag. Maar zoals dat gaat in het leven van Taylor Imma-Let-You-Finish Swift, gaat een groot deel van dat gesprek over de vraag of ze iets ‘verdient’ of niet. Verdient Taylor Swift het om op de cover van Time te staan? Time is een gerespecteerd en ambitieus opinieblad, hoort de 34-jarige zangeres daar wel thuis? Hadden er niet, bijvoorbeeld, Palestijnse journalisten op die cover moeten staan? Dat is niet alleen een vraag die tegenstanders van Taylornation stelden, maar ook swifties zelf.

Saint Hoax

Opinie-kanaal Saint Hoax, bijna even gerespecteerd als Time (zij het op Instagram), verzamelde een aantal reacties. “Groot Taylor Swift-fan en ze heeft absoluut een van de grootste jaren uit haar hele carrière gehad, maar ja, misschien zijn er wel lopende wereldgebeurtenissen die met dit stuk onder de aandacht hadden kunnen worden gebracht. En ook: “Als Swiftie ben ik ongelofelijk trots op haar, maar de echte helden zijn de journalisten die de genocide in Palestina documenteren.” Extra meta: de opmerkingen over de opmerkingen zorgde voor nog meer verdeling. Waarbij één gebruiker het ermee eens was: “Taylor Swift en Beyoncé: niets meer dan geldmachines dit jaar. De wereld valt uiteen en ze hebben niets gezegd.” Terwijl een andere comment luidde: “Oooomggg, stop met proberen om dit van haar af te pakken. Een jonge vrouw wordt Person of the Year in het tijdschrift Time en het gaat over andere mensen die dit meer verdienen? Ik ben niet eens een swiftie, maar dit is pervers.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Saint Hoax (@sainthoax)

“Imma let you finish”

Zo zie je; men trekt de keuze voor Taylor Swift als Person of the Year in twijfel. Net zoals Kanye West in 2009 haar winst voor de Female Video of the Year award in twijfel trok. Je weet wel, toen hij tijdens haar acceptatiespeech het podium op stormde, haar microfoon afpakte en een rant afstak met: Imma let you finish. Kanye West vond dat Taylor Swift die award niet verdiende en dat iemand anders – in dit geval Beyoncé – de award meer verdiende.

Toen Ye in 2016 het nummer Famous uitbracht, bleek dat de rapper zelfs vond dat Taylor’s faam niet toe te schrijven was aan haarzelf, maar aan hem. In dat nummer zingt hij:

For all my South Side niggas that know me best
I feel like me and Taylor might still have sex
Why? I made that bitch famous
(Goddamn!)
I made that bitch famous

Cringe Kardashian

In het profiel van Time komt Taylor Swift uitgebreid terug op deze jarenlange vete. Refererend naar de gemonteerde, onjuiste video die Kim Kardashian – toen nog vrouw van Kanye – over Taylor Swift verspreidde, zegt ze: “Je hebt een volledig vervaardigde framejob, in een illegaal opgenomen telefoongesprek, dat Kim Kardashian heeft bewerkt en vervolgens tegen iedereen heeft gezegd dat ik een leugenaar was. Dat bracht me psychologisch naar een plek waar ik nog nooit eerder ben geweest. Ik ben naar het buitenland verhuisd. Ik heb een jaar lang mijn huurhuis niet verlaten. Bellen durfde ik niet. Ik duwde de meeste mensen in mijn leven weg omdat ik niemand meer vertrouwde. Ik ging heel, heel hard ten onder.”

En dan is er nog de Scooter Braun debacle, de man die haar haat en de rechten van haar nummers opkocht. Taylor Swift verdiende het blijkbaar niet om eigenaresse van haar eigen muziek te zijn.

Person of the Year

Nu opnieuw vindt men dat Taylor Swift de cover van Time niet verdient en dat de Palestijnse journalisten deze cover meer verdienen. Maar Taylor Swift heeft niets met Palestina te maken. Om nog directer te zijn: in Amerika geeft niemand zoveel om Palestijnse journalisten als om Taylor Swift. Dat is hard en wreed. Maar tegelijkertijd ook de verantwoording voor Taylor Swifts benoeming tot person of the year. Taylor Swift domineert al het hele jaar de deadlines, het jongste conflict tussen Israël en Gaza “pas” sinds oktober.

Is het treurig dat de cultuur van beroemdheden invloedrijker en bepalender voor het nieuws is dan de mensen die hun leven riskeren om verslag uit te brengen over onuitsprekelijke wreedheden? Natuurlijk. Is het nieuw? Nee. Is het de moeite waard om de recordbrekende prestaties van Swift in 2023 te verminderen? Niet echt.

Daarom wordt het misschien tijd om Taylor uit te laten praten.