Beeld: @selenagomez

Hoewel Selena Gomez 355 miljoen volgers op Instagram heeft, ben ik er niet een van. Ik ken haar vooral als ex-vriendinnetje van Justin Bieber en ik weet dat ze zich inzet voor mentale gezondheid, maar verder staat ze niet echt op mijn radar. Tot nu, want Selena Gomez is aan het rellen op TikTok. En je weet, waar een relletje is, daar ben ik. De hoofdrolspelers zijn Selena zelf, Taylor Swift en Francia Raisa. Dit is de grote Selena Gomez rel op TikTok uitgelegd.

De nieroperatie van Selena Gomez

Terug naar september 2017. Selena Gomez, dan 25 jaar, lijdt aan de auto immuunziekte Lupus, waardoor langzaam haar nieren hun functie verliezen. Ze moet een nieuwe nier, maar de wachtlijsten voor nierdonaties zijn zeven tot tien jaar lang in de VS. Selena Gomez is op dat moment al tien jaar bevriend met actrice Francia Raisa, die je misschien kent als cheerleader Leti uit Bring it on: All or nothing. 

Wanneer Francia Raisa er, per toeval, achterkomt dat Selena Gomez een nieuwe nier moet, stelt ze voor om een van haar nieren te doneren. In een gesprek met W Magazine over die beslissing onthulde Francia: ‘Selena vroeg me naar mijn dag terwijl ze een waterfles uit de koelkast pakte. Ze probeerde de fles te openen, maar dat lukte niet. Toen liet ze de fles vallen, viel ze op de grond en begon te huilen. Ik had zoiets van: wat is er aan de hand met jou?’

Selena Gomez, toen al een lange tijd ziek, biechtte op dat ze een nieuwe nier nodig had, waarop Francia Raisa een van haar nieren aanbood. ‘Het was het eerste wat in me opkwam. Ik zei: “Ik zal me laten testen.” Ik belde Selena’s assistente achter haar rug om informatie te krijgen en zo begon het proces.’

De twee vriendinnen ondergingen een operatie en Selena Gomez dankte haar vriendin uitgebreid op Instagram. ‘Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe ik mijn mooie vriendin Francia Raisa kan bedanken. Ze gaf me het ultieme geschenk en offer door haar nier aan mij te doneren. Ik ben ongelooflijk gezegend. Ik hou zoveel van je, zus. Lupus wordt nog steeds erg verkeerd begrepen, maar er wordt vooruitgang geboekt.’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez)

Selena Gomez en Francia Raisa

Dat was vijf jaar geleden. Nu staat Selena Gomez in de spotlights vanwege de autobiografische documentaire My mind & Me, sinds 4 november te zien op Apple+. In die documentaire vertelt Selena Gomez over haar weg naar faam en de invloed daarvan op haarzelf, haar familie en vrienden. Ook is ze openhartig over haar mentale problemen.

Om de documentaire te promoten heeft de 30-jarige actrice een interview gedaan met Rolling Stone. En nu komt het: in dat interview vertelt ze dat ze eigenlijk maar een echte vriendin in de entertainmentindustrie heeft en haar naam is F̶r̶a̶n̶c̶i̶a̶ ̶R̶a̶i̶s̶a̶  Taylor Swift.

Die opmerking kwam voor Raisa als een verrassing. Onder een post van E!News over Gomez’ interview in Rolling Stone schreef Raisa: ‘Interesting.’ Die comment werd snel verwijderd. Maar het kwaad was al geschied: hoe kan Selena Gomez de naam van Francia Raisa, actrice en nierdonor, niet hebben genoemd? Kort daarna viel het fans op dat Raisa Gomez heeft ontvolgd op Instagram.

En daar stopt het niet. Onder een TikTok-video waarin dit relletje wordt uitgelegd, reageerde Selena Gomez met: ‘Sorry I didn’t mention every person I know.’ Selena Gomez volgt op haar beurt wel nog Francia Raisa.

That’s it. That’s the story. 

Zoveel vragen

Dan nu naar de vragen die dit oproept. Ten eerste, zou jij een nier doneren aan een goede vriendin – als blijkt dat jullie nieren matchen? Ten tweede, zou je hier, naast eeuwige dankbaarheid, iets voor terug verwachten – bijvoorbeeld dat je naam wordt genoemd in ieder interview dan Selena Gomez geeft? En, ook interessant: zou jij een nier van een vriendin aannemen?

Weet je wie misschien ook een nieuwe nier kan gebruiken? Tara Reid! Ze doet nogal vreemd op TikTok en dit kan zomaar een van de redenen zijn. Wat is er aan de hand met Tara Reid op TikTok?