Macall B. Polay/HBO

De eerste man op de maan, de dood van prinses Diana, de twin towers op 9/11 en aflevering 3 van seizoen 4 van Succession. Als zelfbeschouwd entertainmentdeskundige herken ik een cruciaal moment in de (tv-)geschiedenis wanneer ik er een zie. Deze aflevering van Succession? Dat is er een. En wat voor een! Heb je de aflevering nog niet gezien? Tik dit artikel dan nu weg, gooi je social media van je telefoon en ontwijk de cultuurrubrieken van alle digitale mediasites de komende maanden. Spoilers in aantocht.

“Our father Logan Roy was pronounced dead on arrival.”

Het is maandag, ik kwam net bij van mijn Paas-kater en ik verheugde me op een rustig tv-avondje. Op mijn zachte bank met harde opmerkingen van de familie Roy. Meer niet. Dat liep even anders en ik geef meteen toe: deze zag ik niet aankomen. In retrospectief eigenlijk wel gek. Als fan van de show wist ik dat acteur Brian Cox als Logan Roy zou afzwaaien na het vierde seizoen. Maar ik had niet gedacht dat zijn vertrek al zo vroeg in de vierde reeks zou plaatsvinden. Al helemaal niet bij een aflevering getiteld Connor’s Wedding.

Connor’s Wedding – Succession

Daarom even resumé. Na de confrontatie tussen Kendall, Roman en Shiv én Logan in de karaokebar is Logan met zijn vertrouwelingen in een privéjet onderweg naar Zweden. Het doel van de trip: de geruchtmakende alles-of-niets deal met GoJo sluiten. Tegelijkertijd stappen de temporaire drie musketiers aan boord van een mini-cruiseschip voor de bruiloft van Connor en Willa (ja, ze gaan dus toch trouwen). Dan wordt Roman gebeld door Tom, die als trouwe discipel meevliegt naar Zweden. Er ontstaat een warrig gesprek. Wat is er aan de hand?

“Gebeurt dit echt?”

Ergens hoog in het luchtruim is de patriarch van Waystar Royco, Logan Roy, ingestort. Hij is neergezakt in het toilet van de jet (“het jettoilet”) en zijn hart klopt niet meer. Aan Tom de nobele taak om de kinderen op de hoogte te brengen van wat er zich aan boord afspeelt.

Wat volgt is ware kunst: één kwellende scène van een half uur waarin verwarde, onbevestigde informatie tussen de personages aan de ene kant van de telefoon wordt doorgegeven aan personages aan de andere kant van de telefoon. Even denk je, ook als kijker, dat Tom een grapje maakt. “Gebeurt dit echt?” roep ik naar niemand in het bijzonder.

Schrik en schrok

De rommelige, onverwachte situatie trekt je in het unheimisch gevoel dat iedereen kent. Dat gevoel van een plotseling telefoontje met slecht nieuws. Van iemand die net iets ergs heeft meegemaakt en is bedwelmd door schrik en schok en zich daarom niet goed kan uitdrukken. Door de onafgebroken scène van consternatie voelt het alsof je bij Shiv, Kendall en Roman in de kamer zit.

Dat is iets waar Mark Mylod, uitvoerend producent van de show, wel de lol van inzag. In een gesprek met Vulture legde hij de aanpak als volgt uit. ‘Wat betreft de structuur van hoe we omgaan met het verhaal van de dood van dit enorme personage, leek het ons gewoon zo interessant en verfrissend om je te concentreren op de frustratie van het proberen te verkrijgen van de juiste informatie. Ons verhaal draait om een media-imperium; het draait om niets anders dan het zenden en ontvangen van informatie. En dat idee van de ironie van het niet kunnen krijgen van die informatie, sprak me aan. Plus, het is een prachtig middel om het publiek in de hoofden van de personages te krijgen.”

Wist je dat Logan Roy eigenlijk, volgens het originele script, al in het eerste seizoen zou overlijden? De verhaallijn zou vooral gaan over wie van zijn kinderen hem zou opvolgen (zijn successor, dûh). Maar omdat de dynamiek tussen Brian Cox en zijn vier kinderen zo goed was, besloten de schrijvers af te stappen van het oorspronkelijke script. Met die kennis in het achterhoofd hadden we deze plottwist, deze climax, deze catastrofe kunnen voorzien. Daarmee kan ik de hand schudden met Kendall, Roman en Shiv; ook zij wachtten al lang op de dood van hun vader en zijn even goed verrast.

Jesse Armstrong, schrijver van de show, hintte in een interview met The New Yorker al op het feit dat dit Cox’ laatste seizoen is en dat zijn afscheid “vrij definitief” is. In TV-termen betekent definitief ook wel dood. En toch kwam dat definitieve moment vrij hard aan… Harder dan alle beledigingen van Logan Roy bij elkaar opgeteld.

Totaal niet te vergelijken met Succession, maar wel een leuke serie is Single Drunk Female. Je leest er hier alles over.