Beeld: Freeform

Enerzijds ben ik very late to the party, anderzijds ben ik precies op tijd. Vorige week keek ik het eerste seizoen van Single Drunk Female. Deze serie staat al een jaar op Disney+, dus in die zin breng ik oud nieuws. Echter! Vandaag, op 12 april, brengt de streamer het tweede seizoen uit. Dus eigenlijk had mijn timing niet beter kunnen zijn. Nu kan ik je Single Drunk Female alsnog van harte aanbevelen.

Single Drunk Female

Samantha Fink is de single drunk female in Single Drunk Female. Als eindtwintiger leidt ze het leven dat ik zou willen leiden: ze woont in New York en werkt als redacteur bij het hippe, succesvolle mediabedrijf Bzzzz (geïnspireerd op Buzzfeed). Daar maakt ze lijstjes met titels als: “19 dogs that look just like the cast of Gossip Girl.” Sam gaat er veel op uit, feest veel en schuift af en toe met een kater – misschien zelfs nog dronken – achter haar bureau. Maar zoals bij zoveel succesvolle millennials die onder hoge druk moeten presteren, kun je je afvragen: is er meer aan de hand?

In het geval van Samantha: ja, er is meer aan de hand. Samantha drinkt (veel) te veel en nadat ze dronken met een fles wodka in haar hand te laat in een meeting verschijnt, escaleert de boel. Sam wordt ontslagen en riskeert een gevangenisstraf. Om die te ontlopen, en vooruit, ook om nuchter te worden, zit er voor Sam maar een ding op: terugkeren naar haar hometown en intrekken bij haar moeder.

Oké eerlijk: voor wie in haar twintiger jaren voor een carrière naar Amsterdam trok en daar de uitgaansscène ontdekte, klinkt dit redelijk bekend. Dat maakt een serie als Single Drunk Female aardig om naar te kijken. Op een luchtige, met vlagen grappige, manier laat de serie iets zien waar we allemaal iets over weten maar nooit over praten: millennial alcoholisme. Eigenlijk gaan de afleveringen meer over herstel dan over verslaving. Omdat millennials van lijstjes houden, vind je hieronder vijf punten die Single Drunk Female leuk maken:

single drunk female sofia black d elia

(G)een dankbaar proces

Stoppen met drinken en het gevecht met je verslaving aangaan is niet bepaald een dankbaar proces. Wie afkickt, volgt vaak een stappenplan – een plan waarmee je een gevecht met je eigen demonen start. Je moet de confrontatie met jezelf aangaan, afscheid nemen van je ‘foute’ vrienden, breken met oude patronen. Stuk voor stuk stomme dingen om te doen. Een hele belangrijke stap: je moet 1) inzien hoe je mensen, vanwege jouw verslaving, hebt gekwetst en 2) daarvoor je excuses aanbieden.

Dat vraagt makkelijk om een duister drama met droevige verhaallijnen. Films en series over alcoholisten zijn er zat. Vaak is de alcoholist een bittere man van middelbare leeftijd die zijn leven heeft vergooid en het leven van anderen heeft verziekt. Maar Single Drunk Female werpt een heel ander licht op alcoholisme.

Oké, met die fles wodka in haar hand heeft Sam haar carrière vergooid. En nee, het proces van afkicken – en een jaar niet drinken – gaat met horten en stoten. Maar dankzij gênante scènes en spitsvondige one liners is het afkickproces van Sam een luchtig iets om naar te kijken. Wat ook helpt: Sam’s omgeving doet het niet heel veel beter. Haar moeder leeft in volledige ontkenning en schenkt gerust een glas wijn voor Sam in. De scharrel waarbij Sam in bed belandt kan niets anders dan magere melk aanbieden als ze de wodka “om wat losser te worden” afslaat. Gaandeweg sta je als kijker toch een beetje achter Sam, juist dankzij dat ondankbare proces.

Er mag gelachen worden

You don’t have to thrive it, you only have to survive it. Het is slechts een van de vele snedige one liners die Single Drunk Female rijk is. Wij millennials en Gen Z’ers zijn dol op dat soort zinnetjes. Toch zou ik de serie geen comedy willen noemen. Misschien comedy light? Het is in ieder geval geen zwaarmoeder drama. De serie probeert juist grappig te zijn zonder alcoholisten voor lul te zetten, dat is dan wel weer knap.

Sofia Black-D’Elia speelt de hoofdrol

Voor mij was ze een grote onbekende. Maar een vlug kijkje op IMDB laat zien dat ze eerder speelde in The Mick en To All The Boys: Always and Forever. In Single Drunk Female speelt Sofia Black-D’Elia Sam en Sam is een prutser, een mislukkeling, een antiheld. En dat doet D’Elia met verve. Juist dankzij Sofia Black D’Elia vind je de af en toe onuitstaanbare Sam toch ook wel charmant. Wat ook helpt: Sam is mooi, maar niet bovengemiddeld knap.

lily mae harrington

Lily Mae Harrington speelt een fantastische bijrol

In het begin van de serie wil ik Sam zijn, maar daarna wil ik haar beste vriendin Felicia O’Brien zijn. Zij beschikt over twee dingen die Sam (nog) niet heeft: zelfliefde en zelfkennis.

De serie is geschreven door Simone Finch

Hoofdpersonage Sam is dus een hot mess, zoveel is duidelijk. Maar toen Simone Finch in eerste instantie de serie ging schrijven, was het hoofdpersonage geen alcoholist. Ze was een wrak van zelfvernietiging, drankovergoten escapades en one night stands. Maar géén alcoholist.

Simone Finch leefde destijds in ontkenning en was zelf een alcoholist. Toen ze besloot te stoppen met drinken, realiseerde ze zich dat de serie eigenlijk over haarzelf ging. In een interview met de Boston Globe zegt ze: “Toen ik eindelijk accepteerde dat ik een alcoholist was, dacht ik: ‘Oké, ik ben duidelijk dit personage. En daarna dacht ik: ‘Oké, als dit personage over mij gaat, dan moet ze een alcoholist zijn. Toen ben ik het script gaan aanpassen en werd het Single Drunk Female.”

Het tweede seizoen van Single Drunk Female is vanaf nu te zien op Disney+. Nog iets dat je nu kunt kijken: de tweede trailer van Barbie.