Beeld: Netflix

Selling Sunset is de reality serie over een makelaarskantoor in de Hollywoodse heuvels. Het is de serie over de tweelingbroers Jason en Brett Oppenheim, kaal en klein van stuk, die The Oppenheim Group leiden. Zij sturen een groep van vrouwelijke ‘elitemakelaars’ aan. Elite zit ‘m in het feit dat The Oppenheim Group zich louter inzet voor het duurste vastgoed van Hollywood. Jason, Brett en hun makelaarista’s Mary, Christine, Davina, Maya, Heather, Chrishell en Amanza cruisen in dure bolides door het Hollywoodse heuvellandschap, op weg naar listings: open huizen of privé bezichtigingen met potentiële kopers.

Fantasie of reality?

En wie kijkt naar het assortiment van Netflix beseft al snel dat de niche van dure huizen een populaire niche is. L’Agence, Dream Home Makeover, Million Dollar Beach House, The World’s Extraordinary Homes. Allemaal gaan ze over miljoenenvilla’s – infinity pool, lift, zesvoudige garage en kastenkamers inbegrepen. Daar zit ‘m tevens ook het succes. Het laat je denken dat je naar een fantasie in plaats van een reality serie kijkt. Deze huizen bestaan echt, alleen toegankelijk voor de rijkste één procent van de wereld.

Titanic diep decolleté

Wat maakt Selling Sunset dan zo bijzonder? Nou, Selling Sunset is de overtreffende trap van alles. Ja, het gaat hier om buitensporig luxe woonhuizen. Én het speelt zich af in Hollywood: de oase van glitter en glamour. Nergens speelt schone schijn zo’n hoofdrol als hier. Dat brengt ons bij de tweede trede van de overtreffende trap. Niet alleen de huizen moeten de schijn hoog houden. Óók de mensen die de huizen verkopen moeten er tiptop bij lopen. En laat dat over aan Mary, Christine, Davina, Maya, Heather, Chrishell en Amanza. Opgevuld, opgetrokken, opgesmukt. Het is gissen naar de leeftijd en gezichtsuitdrukkingen bij deze dames. Als vanzelf ga je je afvragen: hoe echt kan dit zijn? Welke makelaar gaat er zo naar kantoor? In mini rokjes, op pinhakken, blingbling behangen en Titanic diep decolleté?

Nog iets dat voor verbazing zorgt: wat betreft het emotionele intellect lijken de makelaarista’s niet doorontwikkeld sinds hun twaalfde. Hun conversaties, veelal gebaseerd op bitterheid en wrok, hebben de diepgang van een plintentrapje. Misschien zijn Mary en consorten überhaupt niet doorontwikkeld sinds die leeftijd, wat de behoefte aan cosmetische ingrepen zou kunnen verklaren. Toch draagt de existentiële leegte bij aan het succes van de serie. Je blijft je afvragen hoe echt dit allemaal kan zijn? Zoveel leegheid, het intrigeert enorm.

selling sunset scripted

Mary Fitzgerald, Vanessa Villela, Chrishell Stause, Emma Hernan in seizoen 4 van Selling Sunset. Beeld: Netflix

Scripted reality

Sinds de laatste 30 seconden van de laatste aflevering van The Hills in 2010 weten we voor dit vraagstuk de juiste term: hier is wellicht sprake van scripted reality. De mensen zijn echt, ze spelen zichzelf in een gekunstelde situatie. In het geval van Selling Sunset worden alle vetes en onenigheid alleen uitgesproken op extravagamte cocktailfeestjes, toevallig op het moment dat de zon ondergaat. Is dan niets meer echt? Jawel!

Alle huizen die tijdens de serie zijn verkocht, zijn ook daadwerkelijk door The Oppenheim Group verkocht

Volgens Jason Oppenheim, de president en oprichter van the O-group – zoals ingewijden als ik de groep mogen noemen – is iedere mansion en landgoed dat ze verkopen ook in het echte leven daadwerkelijk door hen verkocht. De reden voor twijfel van kijkers lijkt terecht: niet alleen is iedere bezichtiging de set voor wéér een nieuwe dosis gekibbel, ook zijn de commissiebedragen die linksonder in beeld verschijnen exorbitant hoog. Bij succesvolle verkoop een commissie van anderhalve ton? Voor minder komen de poesmooie dames niet opdraven. Toch is Jason Oppenheim stellig: “The Oppenheim Group has sold every house that is featured as a sale on the show. Sometimes agents work together on the sales”, verklaarde hij eerder.

selling sunset scripted

Een meeting van The Oppenheim Group. Beeld: Netflix

Op de website van het o-groepje staan meer dan 30 makelaars gepresenteerd die lang niet allemaal op televisie verschijnen. Het zou dus kunnen dat sommige huizen en makelaars inderdaad voor televisie ingezet worden, terwijl de echte deals door collega’s off screen worden afgehandeld.

Alle makelaarista’s zijn inderdaad gelicentieerde makelaars

Deze heb ik uitgezocht! Op de website van California Department of Real Estate kun je op naam zoeken en kun je zien of iemand inderdaad zijn makelaarsdiploma heeft. En inderdaad, de namen van alle makelaarista’s zijn terug te vinden in deze databank. Oók die van C-soapactrice Chrishell.

Eerder trok zelfs Los Angeles-resident Chrissy Teigen de echtheid van de makelaars in twijfel. Zij twitterde: “I will say, I look at LA real estate a lot and have never seen any of these people lol [neither] have our agents, who I have obsessively asked.” Daarop moest Jason Oppenheim als leider van de groep natuurlijk reageren. In een statement van vorig jaar zei hij: “Any insinuation that the agents on our show are not experienced, successful, or licensed, evidences a complete disregard for the facts. Even a superficial investigation would identify previous team photos, hundreds of millions in transacted sales, and more than 50 years of combined licensed real estate experience from these agents.”

En wie in de archieven van de databank duikt – ik dus -, kan niet anders dan hem het voordeel van de twijfel geven. Mary Fitzgerald, die in de serie is neergezet als de meest ervaren agent van de groep, heeft al sinds 2008 haar brevet. Duivelse Davina – mijn eigen bijnaam voor haar – mocht zich in 2006 al een ‘licensed realtor’ noemen.

Dezelfde regisseur als The Hills

Wat overigens niet helpt is dat Selling Sunset is gemaakt door Adam DiVello, die ook verantwoordelijk was voor Laguna Beach, de voorloper van The Hills, en The Hills. Bekijk de roemruchte laatste scène nog maar eens hieronder, waar Brody midden op straat, met op de achtergrond de letters van Hollywood, zijn ex-liefje Kirsten uitzwaait. In de allerlaatste seconden lopen de letters uit Hollywood weg en blijkt hij op een volledige filmset te staan – iets wat de speculaties over de echt-/nepheid van de serie tot nieuwe hoogtes bracht.

Hoe echt zijn The Oppenheim Brothers?

Heel echt, kijk zelf maar. It Takes Two of The Parent Trap zijn er niets bij. Jason en Brett Oppenheim bestáán. En ze runnen ook daadwerkelijk een makelaarskantoor. It runs in the family, want al in 1889 had de over-over-over-grootvader van de tweeling een makelaarskantoor in Los Angeles. The Stern Realty Company, uiteindelijk in de jaren 80 in handen gekomen van de tweeling’s vader. In 2013 namen Jason en Brett de boel over en doopten ze de zaak om tot The Oppenheim Group.

Het kantoor dat in de serie te zien is, bestaat ook echt en bevindt zich sinds 2014 aan de beroemde Sunset Boulevard. Je kunt het al raden… Sinds de start van de show is dit kantoor uitgegroeid tot een echte toeristische trekpleister.

selling sunset scripted

Sommige kopers willen niet in beeld komen

Logisch. Je bent rijk, bescheiden, misschien een beetje schuchter. Dáárom ga je in Hollywood wonen, the place to see and be seen. Buzzfeed News wist eerder te melden dat niet alle cliënten in beeld willen komen en dat de crew daaromheen moet werken. Ook spreken de makelaarista’s af en toe over vage ‘celebrities’, wat zou kunnen betekenen dat ze een NDA hebben moeten tekenen. Word on the street is dat, volgens Cosmopolitan, vlak voor de opnames van het eerste seizoen Orlando Bloom het kantoor op Sunset Boulevard binnenstapte om de sleutels van zijn nieuwe stulp op te halen.

Wat maakt Selling Sunset zo anders dan andere shows over onroerend goed?

De slomo shots van pumps met pinnen op de oprijlanen! Nee grapje. Maker Adam DiVello zei zelf dat Selling Sunset zich onderscheid in de “cinematic quality”. Want ook al is er veel drama – nou ja, “drama”, wissewasjes is een betere omschrijving, toch is dat volgens DiVello niet de number one priority. De manier waarop de huizen, de mensen, de zwembaden, de zwiepende haarextensies in beeld worden gebracht, dát is het belangrijkste.