Beeld: Netflix (Nicole Rivelli, David Giesbrecht, Aaron Epstein)

Soms lees je artikelen die je voor lange tijd bijblijven. Ik heb dat met het waargebeurde verhaal over Anna Delvey, een meesteroplichter die zich voordoet als rijke erfgename, opgeschreven door journalist Jessica Pressler. Haar artikel is nu verfilmd tot een miniserie, Inventing Anna, die binnenkort te zien is op Netflix.

Stel je voor: je ontmoet een jonge, vriendelijke dame van ergens in de twintig in New York. Je bekijkt haar van top tot teen en je ziet Gucci-sandaaltjes, een trui van Balenciaga en een zonnebril van Céline. Ze vertelt je dat ze in 11 Howard woont – het nieuwste hippe boetiekhotel van Soho, de New Yorkse wijk die bekend staat om haar trendy kunstgalerijen en fijne restaurants. Pardon, je woont in een heel hip hotel, in New York? Ja hoor, al een maand.

Wie een maand kan wonen in een hotel in een van de meest dure wijken van New York, goh, diegene moet wel rijk zijn. Kijk maar naar dat kekke montuurtje.

Ja, dat is ze, vertelt ze je. Zij, Anna Delvey, is een erfgename van Duitse komaf en gaat, zodra haar trustfonds van 66 miljoen dollar op haar 25ste verjaardag beschikbaar is, haar eigen SoHo House oprichten. Je weet wel, de elite member club waar royals en sterren als prins Harry en Meghan Markle in alle rust kunnen daten. Anna gaat net zoiets doen, maar dan beter, groter en chiquer. Eerst in New York. Denk aan zes verdiepingen, in een oude kerk in de Upper East Side, met drie restaurants – waaronder één van de eigenaren van Nobu, een juice bar en een bakery. Speciaal voor de opening gaat kunstenaar Christo het gebouw inpakken. Daarna volgt de rest van de wereld.

Je ziet, Anna heeft de connecties, het netwerk, het budget. Want Anna is erfgename, Anna is rijk.

Alleen is ze dat niet.

Wie is Anna Delvey?

Dit is het waargebeurde verhaal van Anna Delvey, die eigenlijk Anna Sorokin heet. Deze meesteroplichter, bijnaam: de Magician of Manhattan, wist als zogenaamde socialite verschillende mensen van de New Yorkse high society op te lichten, voor tienduizenden euro’s, bij elkaar misschien wel tonnen. Van business class vliegtickets en dure etentjes tot hotelrekeningen à 30.000 dollar, Anna wist overal mee weg te komen. Ze woonde inderdaad in dat hotel, net zoals ze in andere hotels voor long stay verbleef, de rekeningen zijn echter nooit betaald. Of wel betaald, maar niet met haar eigen geld. Haar frauduleuze praktijken kwamen pas aan het licht na een superdeluxe trip met vriendinnen in La Mamounia, een vijfsterrenhotel in Marrakech.

inventing anna

Inventing Anna.

Magician in Marrakech

Die trip had Anna voor haar vriendinnen geregeld. Ze nam mee: Rachel Williams, een photo editor bij Vanity Fair, een personal trainer en een vriendin van de personal trainer. Het verblijf, een luxe riad à 7.000 dollar per nacht, de shopping trips, de excursies en de etentjes zouden allemaal betaald worden door Anna. Maar probleempje: in Marokko doen haar credit cards het niet. Anna vraagt Rachel, die op dat moment maar 400 dollar op haar rekening heeft te staan, om het geld voor te schieten met haar credit card. De totale rekening van 62.000 dollar is meer dan de vriendin op jaarbasis verdient.

inventing anna

Julia Garner als Anna Delvey in Inventing Anna.

Altijd wat

Haar maandelijkse toelage van het trustfonds is niet goed doorgekomen, haar bank heeft haar betalingen in Marokko als verdacht geregistreerd en daarom geblokt, de financieel adviseur van haar familie is overleden. Anna geeft Rachel tal van redenen waarom het even niet lukt om de rekening van 62.000 dollar zelf te voldoen. Rachel wacht en wacht, in Marrakech en bij thuiskomst in New York, maar de twijfel groeit. Anna gaat de peperdure rekening toch wel terugbetalen?

Niet dus. Na een hele hoop gedoe kan Rachel fluiten naar haar centen en blijft ze berooid achter. Stukje bij beetje beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen. Anna’s leven is gebaseerd op list en bedrog. Rachel besluit haar verhaal over the fake heiress op te schrijven en publiceert het op Vanity Fair. Dat verhaal blijkt voor journalist Jessica Pressler het startschot om dieper in het leven van Anna Delvey te duiken. Wie is ze, waar komt ze vandaan, hoe is het haar gelukt om er zonder geld een extravagante levensstijl op na te houden? Wie is deze kruising tussen Billy McFarland, Jordan Belfort en Elizabeth Holmes?

‘How Anna Delvey tricked New York’

Het resultaat is een werkelijk prachtig geschreven artikel op The Cut, het lifestylekatern van New York Magazine, uit 2018. Dit stuk kwam online en ging als een lopend vuurtje door New York, Manhattan en de rest van de wereld. Dat ligt niet alleen aan het bizarre verhaal – Anna kon een jaar lang verblijven in verschillende hotels en leefde een jetsetleven –, maar minstens zo verontrustend is het décor waarin het zich afspeelt: de wereld van de rijken in New York.

“Maybe She Had So Much Money She Just Lost Track of It”

inventing anna

Het artikel over Anna Delvey door Jessica Pressler op The Cut

Verloren in Venetië

Om een voorbeeld te noemen: Anna nodigt Michael Xufu Huang, een bevriende kunstverzamelaar van nog geen 30 jaar, uit voor een trip naar La Biennale di Venezia, de prestigieuze internationale kunstbeurs. Of Michael de tickets en het hotel kan voorschieten, in totaal zo’n 2.000 – ‘of was het 3.000?’ – dollar. Natuurlijk kan Michael dat, als lid van Forbes 30 Under 30 kan hij het bedrag makkelijk missen. En bovendien; zo gáát dat in die kringen. Je kijkt niet op een duizendje meer of minder. Eenmaal in Venetië valt het Michael op dat Anna alle andere kosten met cash betaald. Anna betaalt hem nooit het bedrag terug en na verloop van tijd vergeet Michael zelf ook de openstaande rekening. Want zo gáát dat nou eenmaal.

De belichaming van ‘fake it till you make it’

Jessica Pressler weet het toch al enerverende verhaal op een nog meeslependere manier neer te pennen. Iedere alinea zorgt voor een nieuwe verbazing over Anna’s achteloze houding, de bedragen waar het om gaat en het gemak waarmee je je blijkbaar kunt begeven in de rijkste kringen. Je hoeft helemaal niks te kunnen. Fake it till you make it, het is een veelgehoord credo onder millennials en vanaf nu is Anna de belichaming van deze slagzin. Het verhaal beweegt in Tesla’s door de hipste avenues van New York, langs hotspots als Le Coucou en het W hotel. In oktober 2017 wordt Anna Sorokin gearresteerd, sindsdien verblijft ze in het beruchte Riker’s Island. Daar staat ze met plezier journalisten zoals Jessica Pressler te woord.

inventing anna

Anna (Julia Garner) in gesprek met Vivian (Anna Chlumsky), Netflix

Pressler’s verhaal is verfilmd tot een serie van tien afleveringen, geproduceerd door Shonda Rimes (Crossroads, Grey’s Anatomy, Scandal). De hoofdrol is weggelegd voor Julia Garner, die je kunt kennen van Ozark, waarvoor ze twee Emmy’s won, Dirty John en The Assistant. Op 11 feburari verschijnt Inventing Anna op Netflix. Ik kijk er enorm naar uit.

De trailing van Inventing Anna kun je hieronder bekijken.