Beeld: Niki's Vintage

Ze kwam, ze zag en ze verkocht. Dat zou een mooi tegeltje zijn voor aan de muur, thuis bij de Nijmeegse Niki. Zij heeft namelijk een heel specifiek deel van de tweedehandskledingmarkt veroverd: de verkoop van kleding van BN’ers via Vinted. Zijn de kasten van BN’ers de ultieme niche? Yes, we like to think so.

Het verhaal van Niki’s Vintage

BN’ers krijgen veel kleding, kopen veel kleding, hebben veel kleding. Hun kasten zitten propvol en fans en volgers staan in de rij om hun kleding over te kopen. Maar iedereen die wel eens op Vinted iets te koop heeft gezet, wéét: het is een flink karwei. Je moet foto’s maken, een beschrijving invullen, vragen (rare vragen!) beantwoorden en bij een verkoop moet het pakketje binnen vijf dagen op de post. Daar heeft een doorsnee mens al vaak geen zin in, laat staan een BN’er. En dus dacht Niki: die klus kan ik uit handen nemen.

De start van Niki’s Vintage

‘Ik was al een tijd actief op Vinted, voornamelijk om de kleding van mijn kinderen te verkopen,” begint Niki wanneer ik haar telefonisch spreek. “Al vanaf het begin vond ik Vinted een geweldig platform: hoe goed dat kleding op deze manier een tweede kans krijgt. Even fantaseerde ik over een eigen, fysieke winkel met tweedehandskleding. Mijn hele leven weet ik al dat ik ondernemer wil worden, maar ja, je moet maar iets bedenken. En met een fysieke tweedehands winkel ben je erg gebonden aan de mensen die naar je winkel komen. Ik ben moeder van drie kinderen, dus dat plan was al snel van de baan.”

niki's vintage

Op Instagram kun je alle kasten van Niki’s Vintage op de voet volgen.

“Het moest iets online zijn, waar ik kleding van andere mensen kan verkopen, via Vinted. Dat ben ik gaan doen, Niki’s Vintage is begonnen voor vrienden en vrienden van vrienden. Leuk, maar niet zo leuk als de kasten verkopen voor mensen met een groot bereik. Dat zette me aan het denken: wie heeft er een groot bereik, een volle kast, wie zou deze dienst kunnen gebruiken en wie zou deze kleding willen kopen? Het antwoord was makkelijk: Bekende Nederland. Ik heb iedereen die je kunt bedenken, aangeschreven. Echt iedereen. Gewoon in hun dm geslide. Je krijgt tachtig keer nee, tot dat je een ja krijgt. En toen is het balletje gaan rollen.”

De eerste klant was Roxanne Kwant

De eerste influencers die een samenwerking met Niki’s Vintage aandurfden, waren Roxanne Kwant, Janine Kho en Denise Anna. Daarna volgde al snel Hilde Veeren, de hoofdredacteur van Elegance. “Dat was een grappige en gekke tijd. Ik reed er in mijn auto naar toe, stelde me netjes voor en laadde de kleding in. Toen ik Hilde binnenhaalde, had ik nog maar 600 volgers. Ik kon nog niets van een portfolio laten zien. Maar zij vond het zo leuk, het maakte haar niet uit dat ik haar kleding fotografeerde met een spijkertje in de muur van mijn woonkamer en haar kleding op mijn zolder stalde.”

Na Hilde volgden er meer klanten, meer kleding en langzaam slibde de zolder dicht. Inmiddels heeft Niki een kantoorpand in Nijmegen, waar kledingrekken netjes op naam staan en heeft ze personeel in dienst. “We hebben stagiaires, planners, een inpaktafel, een lunchtafel, paspoppen, zo is het uiteindelijk toch nog een (soort van) fysieke winkel geworden, haha.” Mensen – lees: bekende Nederlanders – die met Niki in zee gaan, kunnen niet zomaar alles in een zak gooien en bij Niki’s Vintage dumpen. “De spelregels zijn simpel: alle items moeten gewassen zijn, geen vlekken, geen gaatjes, een werkende rits. Wat wij niet verkoopwaardig vinden, zetten we niet online.”

Het grote voordeel van de kasten van BN’ers? Ze zijn snel uitverkocht. “Of het nu gaat om de kast van Sarah van Soelen, Kim Feenstra of Sandra Ysbrandy, volgers zetten hun wekker om er op tijd bij te zijn zodra de kast online gaat. Mocht er dan toch nog iets overblijven, dan wordt het gedoneerd aan verschillende stichtingen.”

De hele Benelux

“Dat is wat ik zo leuk vind aan Vinted,” vertelt Niki enthousiast. “Er is zo veel kleding op de wereld, te veel kleding als je het mij vraagt. En op deze manier krijgt kleding een tweede kans en reizen sommige items heel Europa door. Het grappige is: ik geef niets om kleding, nooit gedaan ook. Nu zelfs nog minder, want ik vind het heftig om te zien hoeveel kleding er is. Als Niki’s Vintage er niet zou zijn, waar zou dan die kleding naar toe gaan? Zelf vind ik het leuk om er leuk uit te zien, maar dan heb ik het over één spijkerbroek en één paar schoenen. Die hoeven niet eens van een duur merk te zijn, zolang het maar lekker zit.”

Het kledingoverschot inspireert Niki om haar bedrijf te blijven ontwikkelen. “Naast mijn bestaande klanten wil ik nieuwe klanten, in Nederland, maar ook in België. Vandaag nog werd ik gebeld door een vrouw die graag mijn concept wilde kopiëren voor de Duitse markt. Hoe cool is dat? En dan heb ik gelijk een scoop voor je: we hebben onze eerste mannelijke klant binnen. Binnenkort rijden we naar Berlijn om de kast van Sheraldo Becker op te halen. Daar verheug ik me ontzettend op, om de mannelijke doelgroep aan te boren.”

Niki’s tips voor Vinted

  1. “Werk met hashtags in de productomschrijving, dat helpt bij de zoekfunctie van Vinted.”
  2. “Maak goede foto’s van verschillende perspectieven, inclusief het label.”
  3. “Zorg voor een rustige omgeving in plaats van rommel op de achtergrond.”
  4. “Let op de eenheid in je profiel, bij ons gaan alle jurkjes bijvoorbeeld op een pop.”

Voordat Niki in de kasten van BN’ers haar niche vond, werkte ze twaalf jaar als verzuimcoördinator voor commeciële bedrijven. Ze wist altijd al dat ze wilde ondernemen, maar het juiste idee had ze nog niet gevonden. De prettige les die we van haar leren: het is nooit te laat om het roer om te gooien. Ook niet als moeder van drie.