Vanavond is de tweede aflevering van Million Dollar Island om 21.30 uur te zien op SBS6. Voor als je de eerste aflevering hebt gemist, of wanneer je die wel hebt gezien maar nog steeds niet begrijpt waar je naar hebt gekeken, volgt hier een korte uitleg.

Million Dollar Island, uit de koker van wittecisvijftigplusman John de Mol, draait om twee dingen. Voedsel en vriendschap. Honderd mensen, onbekend voor de kijker en onbekend voor elkaar, reizen af naar een prachtig bounty eiland in de Fillipijnen. Allemaal dragen ze een polsbandje ter waarde van 10.000 euro, samen zijn ze een miljoen waard. Het doel: zo lang mogelijk op het eiland blijven en zo veel mogelijk bandjes verzamelen. Elke opgever moet namelijk zijn bandje, zijn geld, aan een achterblijver geven.

Hoe meer vrienden je hebt, hoe groter de kans is dat jij een bandje krijgt. Maar op Million Dollar Island is voedsel schaars. Je moet er dus voor zorgen dat je genoeg voedsel hebt om twee maanden – zo lang duurt het spel – te kunnen overleven, en dat schaarse voedsel moet je dan ook nog eens delen – om ervoor te zorgen dat je vrienden maakt. Bij aankomst staan er voorraadkisten met genoeg eten voor iedereen voor drie weken, míts je het eerlijk verdeelt. En er is een moestuin, waar men na drie weken pas kan oogsten. Voor de spelers draait het dus om voedsel en vriendschap. Voor de kijker draait het om hebzucht, vraatzucht en afgunst – we kijken hier eigenlijk een beetje naar de Madurodam-versie van Putin.

million dollar island

Het begin van de chaos.

Million Dollar Island: een mix van alleen maar goede programma’s

Die mix van schaarste en hebberigheid is natuurlijk de key to a kijkcijferkanon, dat weet John ook. Gek genoeg vielen de kijkcijfers van de eerste aflevering een beetje tegen. Die viel gelijk met de benefietavond voor Oekraïne, misschien dat meer mensen toch liever solidair naar een bellende Martien Meiland keken dan naar de 71-jarige Bea die aanspoelt aan de oevers van het miljoeneneiland. Over Bea overigens later meer.

Million Dollar Island is véél. Honderd mensen is véél. Het is een mix van heel veel programma’s. Komen ze:

Squid Game

Wie de eerste aflevering van Million Dollar Island heeft gezien, moet waarschijnlijk nog steeds bijkomen van de chaos en wanorde die ontstond toen de zakken pasta, meel en rijst voor het grijpen lagen voor honderd hongerige mensen. Total mayhem. En met 1 miljoen euro als stip aan de ondergaande horizon, werd meteen duidelijk hoe ver mensen bereid zijn te gaan. Squid Gamificering going strong.

The Hunger Games

Je voelt hem al aankomen. Overleven in het wild en elkaar vermoorden om te overleven. Met wie sluit je een pact en wie kan wat jou betreft doodvallen? In de eerste aflevering vielen er (nog) geen doden, maar de onrijpe bananen uit de moestuin zijn inmiddels geplunderd, dus wie staat op als Katniss Everdeen?

Utopia

Een onbewoond eiland, zonder wetten en regels, met alleen eigen principes. Een moestuin voor iedereen. Machetes, touw en hout, maak het zelf maar. Het heeft alle ingrediënten van Utopia. In de eerste aflevering zijn er gelijk meerdere utopietjes ontstaan. Zo is er Het Dorp, waar het grootste deel van the 100 (ha, nog een programma!) hun kampement heeft opgeslagen. Van deze mensen heb ik lage verwachtingen. Zij hebben niet verder gekeken dan hun neus lang is en zijn gebleven op de plek waar het eten stond. Hogere verwachtingen heb ik van kamp De Drie Reuzen, bestaande uit drie potige mannen die zich hebben afgezonderd van Het Dorp. Ben je een reus, dan is niet lullen maar poetsen je leus. Nog hogere verwachtingen heb ik van Kamp Resort. Zij hebben meteen hun biezen gepakt – hout, véél hout, en eten, véél eten – en zijn helemaal naar de andere, rustige kant van het eiland vertrokken. Hier hebben ze een stevige, prachtige hut gebouwd, met uitzicht op zee. Je kunt deze groep het best beschouwen als hosselende, hoogopgeleide hipsters. Zij zijn hier voor de sfeer en willen het vooral leuk hebben. Grote kans dat je ze op Wildeburg of Lowlands tegenkomt.

million dollar island

Linksvoor op Lowlands

Ook nog het benoemen waard is het postzegelkampje van Mumina, de enige bewoner die een hoofddoek draagt. Zij wil bij niemand aansluiten en vaart haar eigen koers. Tot dat ze erachter kom dat ze voor eten afhankelijk is van anderen. Haar strategie is slim: ze loopt de hele dag rondjes over het eiland en bedelt bij ieder kamp om eten. Gezien de geringe communicatie tussen de kampen is het een slimme zet: Mumina eet het meest van iedereen.

million dollar island mumina

Mumina geeft een rondleiding in haar kamp en demonstreert hoe ze slaapt

We Zijn Er Bijna

Veel mensen en weinig eten, het is een gitzwart scenario. Maar gelukkig heeft Million Dollar Island ook wat weg van We Zijn Er Bijna. Een aantal buurtjes, zoals de grote vriendelijke reus, loopt van het ene kampement naar het andere dorp om wat materiaal uit te wisselen. Een handje rijst voor een machete, wat touw voor een vishaak… Hij komt overigens met lege handen terug.

Big Brother

Big Brother, het begon ooit als een uniek sociaal experiment en is nu verworden tot de As The World Turns van RTL5. Daarmee bedoel ik: te langdradig, te hoog in het sentiment. Nu vind ik Million Dollar Island niet per se langdradig, maar de emotionele verhalen van de kandidaten krijgen alle ruimte terwijl ik alleen maar bloed wil zien.

Hello Goodbye

Joris Linssen zou hier echt príma z’n slag kunnen slaan. Zei ik eerder dat ik hogere verwachtingen heb van de drie reuzen, die werden in aflevering één gelijk al getemperd. Wanneer presentator Dennis van der Geest na twee dagen vraagt wie er naar huis wil, is het een reus die zijn hand opsteekt. Hij is erachter gekomen dat Million Dollar Island toch niet helemaal de plek is om te rouwen om zijn overleden dochter. Joh!

Temptation Island

Temptation Island, Million Dollar Island, potato potato. Dump mensen op een onbewoond eiland en er gebeuren altijd gekke dingen. Toch is dat niet het haakje naar Tempa. Nee nee, het is het t-shirt van Dennis van der Geest vol natte zweetplekken. Brings back memories… 

dennis van der geest

It’s a island thing

Expeditie Robinson

De trouwe kijker van Expeditie Robinson – ik dus – herkent gelijk de overeenkomsten. Er is honger, er is een eilandraad en in de preview zien we dat er ook spannende proeven op de planning staan.

De sterretjes van de show

Ook wel handig om te weten is dat John de Mol ook hier wijs gebruik maakt van een selectieve selectie. Je gaat natuurlijk niet alle honderd kandidaten leren kennen. Slechts een handjevol strijders wordt uitgelicht, althans in de eerste aflevering.

Zo heb je Bea (71), een gespensioneerde lerares en tevens de oudste kandidaat in het spel. Bea is vriendelijk, grappig, positief maar wel op het verkeerde adres. Ze snapt namelijk niet dat men het eten niet wilt delen. Dat is het spel, Bea.

bea

Bea spoelt aan.

million dollar island

Bea in actie

Ook een interessante is kermis exploitante Daisy (31), blijkbaar het nichtje van Monique Westenberg, de ex/vriendin van Dreetje Hazes. En wie wel eens zonder te betalen in de break dance attractie op de kermis is gestapt, wéét dat je met kermismeisjes niet moet sollen. Daisy is assertief, grof gebekt maar ook uiterst nuchter.

million dollar island

✨fierce✨

Wie absoluut niet nuchter is, is marketing expert Bradley (20). Hij is bang voor spinnen, vies van zand en de eerste die Mumina verbiedt om te komen bedelen om eten.

million dollar island bradley

✨minder fierce✨

Mumina! Niet te missen dankzij haar smurfblauwe lange broek, lange mouwen en hoofddoek. Mumina, in het dagelijks leven werkzaam bij de it-klantenservice, komt hier maar voor één ding en dat is geld. Oh, en eten.

En dan komen we bij Fons (53). Fons is lifestyle expert, heeft alle wijsheid in pacht en heeft zijn surfponcho – of is het een yogajurk? – laten bedrukken met ‘million dollar island Fons’.

million dollar island fons

Fons

Last but not least is Heralth (50), de klusjesman met schulden. Hij ziet eruit als een piraat, praat als een piraat en is bereid te vechten als een piraat.

heralth

De vijftiger versie van Jack Sparrow

De aanbeveling

Dan wil je natuurlijk weten of ik Million Dollar Island zou aanbevelen.

Nou, nee. Absoluut niet.

Echter… Als je helemaal slecht gaat op Putin en Oekraïne, nog steeds moet bijkomen van carnaval of een andere kater, de hele dag druk bezig bent met werk, koken en/of kinderen, het Dagboek van Anne Frank aan het lezen was en nu even niet wil verder lezen, je je ommetje van de dag al gelopen hebt en je alle Nederlandse talkshows deprimerend vindt, dan ja. Absoluut kijken.

Million Dollar Island is iedere zondag om 21:30 uur te zien op SBS6. De afleveringen worden elke maandag om 23.00 uur op Net5 en elke zaterdag om 19.00 uur op SBS6 herhaald. Je kunt alle afleveringen van Million Dollar Island een uur na de uitzending terugkijken op Amazon Prime Video. En ja, dat heb ik gedaan. Ik heb de eerste aflevering dus twee keer gezien.