Beeld: Label 11.11

Iedere dag bezig zijn met carnaval, het hele jaar door. Én er geld mee verdienen. Voor een vastelaovendsfan als ik klinkt dit als een droombaan. Degene die het doet is Denise, oprichtster en ontwerpster van Label 11.11.

Foam Wigs And More

Dat zeg ik eigenlijk fout. Het moet zijn: oprichtster en ontwerpster van Foam Wigs and More én Label.11.11. Wanneer Denise, jaren geleden alweer, na carnaval de zelfgemaakte foampruiken van haar carnavalsvereniging door verkoopt op Marktplaats, zijn ze binnen een mum van tijd weg. Een gat in de markt, zo ziet ze. En daarom begint Denise, afkomstig uit het Brabantse Hoeven, – lang voor de hype – met het maken van foampruiken op bestelling onder de naam Foam Wigs and More.

“Toen ik zo’n acht jaar geleden begon met het maken van foampruiken, was er nog niet zoiets als Folly Foam waar ik mijn materiaal kon inkopen. Daarvoor moest ik naar de zwarte markt in Beverwijk, waar maar een klein aanbod was. Het was eerder schuimrubber dan foam en maar in een paar kleuren beschikbaar. Mooi foam in fel roze? Nee, dat was er toen nog niet.”

Vandaag de dag bestaat Foam Wigs and More nog steeds. De doelgroep bevindt zich nu volledig in het buitenland. Engeland, Canada, Australië, Amerika… De handgemaakte schuimpruiken vliegen de wereld over. Op weg naar de hoofden van onder meer drag queens. Zo maakte Denise een pruik met 14.000 diamantjes voor The Vivienne, die te zien is in het zevende All Stars-seizoen van RuPaul’s Drag Race. De 14.000 steentjes plakt ze met de hand erop.

Label 11.11

Om de Nederlandse markt te bedienen en haar assortiment uit te breiden, richt Denise twee jaar geleden een tweede merk op: Label 11.11. Een label toegespitst op carnaval, met eigen ontworpen stoffen en verentooien, strass petten, sjaals, pruiken en glitter. “Ik heb altijd geweten dat ik iets met mode wilde doen. Mijn moeder is coupeuse, mijn oma is coupeuse, mijn overgrootoma is coupeuse. Denk maar niet dat ik ooit in een carnavalspakje uit de winkel heb gelopen.” Mede door het Marktplaats-succes wist Denise na haar studie Commerciële Economie al snel welke kant ze wilde op gaan. Nu maakt ze ieder jaar drie hoofdcollecties voor Label 11.11.

label1111

De glitterwrap, een verentooi en een cap van Label11.11.

“Het begint eigenlijk direct na carnaval. Dan heb ik “vakantie”, maar omdat ik dan overloop van inspiratie begin ik in deze periode met het uitschrijven van ideeën, schetsen, moodboards maken op Pinterest en ga ik op zoek naar de juiste leveranciers.”

In januari bezig kunnen zijn met leveranciers voor komend seizoen ziet Denise inmiddels als een luxe. “Vorig jaar durfde ik vanwege corona in mei niet de gok te wagen dat carnaval zou doorgaan. Toen zijn we in september begonnen met inkopen. Vervolgens gingen mijn Chinese leveranciers in lockdown en kregen we onze bestellingen, waaronder de essentiële strass stenen, pas begin januari. Veertien januari had ik de opening van mijn winkel. Dat we alle strass steentjes met de hand plakken was toen niet meer zo leuk…”

Gekkenhuis

Dat ging voor de collecties van afgelopen carnaval gelukkig weer zoals normaal. “Het grote werk begint in mei: dan ga ik, samen met de vier naaisters die ik in dienst heb, voorraad maken. Daar zijn we druk mee tot en met oktober. Direct na elfde van de elfde is de nieuwe collectie beschikbaar en vanaf dat moment is het eigenlijk alleen maar aanpoten. De periode voorafgaand aan carnaval is gekkenhuis” .

De twee ondernemingen vullen elkaar, nu nog, perfect aan. “Van april tot en met september maak ik pruiken voor Foam Wigs and More en van september tot de carnaval ben ik bezig met Label 11.11. Dat kan ik nu nog combineren, maar ik weet niet voor hoe lang.” De onderneemster had dit jaar voor twee maanden een pop-up winkel in Roermond gehuurd, die uiteindelijk maar vier dagen open is geweest. “Alle voorraad die we maakten, was steeds razendsnel uitverkocht. Mensen hebben twee uur in de rij gestaan om hun items te kunnen kopen. Te gek, haha.”

Foam Wigs No More

Maar juist bij het pop-up pand zit de crux. “Waarschijnlijk ga ik deze week tekenen voor een groot pand. Dat huur ik dan het hele jaar door, want ik weet inmiddels hoe lastig tijdelijke verhuur is. Genoeg leegstand, zou je denken… En toch wil men niet een pand voor maar een paar maanden verhuren. Dus nu zet ik in op een pand dat ik het hele jaar huur.”

Het bracht de onderneemster op een nieuw idee: naast carnaval wil ze zich ook richten op festivals, zomercarnaval en Halloween. Ook blijft ze workshops geven, zoals ze al jaren doet. “In januari heb ik in totaal 124 dames in één weekend over de vloer gehad. Ze volgden allemaal een workshop verentooien maken. Dat is super cool, verstand op nul, gauw een boterham tussendoor eten en gaan. Als dit pand doorgaat, zijn alle inkomsten welkom. Dat zou wel betekenen dat ik Foam Wigs moet laten schieten.”

Ook zou het betekenen dat Denise niet één, maar twee winkels heeft. Op het terrein van haar ouders in Hoeven fungeert een omgebouwde schuur als winkel/opslag/atelier. “Die blijft bestaan en het nieuwe pand wordt dan de grote flagshipstore. Daar ga ik dan ook all out, zodat het de mooiste carnavalswinkel van Nederland is. Geen stoffig imago en een versleten tapijt, maar glamour en glitter overal.”

Denise’s tips

Wil je zelf creatief bezig zijn met je pakje? Dan heeft Denise ook wat tips.

  • “Maak het jezelf makkelijk. Of beter: denk niet te moeilijk, haha. Soms zie ik dingen die mensen zelf hebben gemaakt en dan denk ik: je hebt het jezelf zo moeilijk gemaakt. Beter een simpel maar goed uitgewerkt item dan iets wat net niet helemaal is gelukt.”
  • “Een goede pruik is de investering meer dan waard. Daarmee maak je ook een statement, in mijn collecties is een pruik onmisbaar. De pruiken die ik verkoop kosten tussen de 65 en 85 euro. Maar dan heb wel pruiken die je kunt wassen en borstelen. Op Instagram laat ik ook zien hoe ze het best direct na carnaval kunt verzorgen, met rollers en al. Als je dat goed doet, kun je er jaren plezier van hebben.”
  • “Een lijmpistool is onmisbaar. En dan niet zomaar een lijmpistool van de Action, maar een degelijk lijmpistool met een hoge wattage van de bouwmarkt. Die laten geen lijmslierten achter.”

Wat ik zo leuk vond aan het verhaal van Denise is dat ze zich niet laat tegenwerken door de marktwerking. Willen pandeigenaars van leegstaande winkels niet tijdelijk verhuren? Prima, dan huur ik een pand voor een jaar en pas ik de collectie daar op aan. De prettige les die we van haar leren: hobbels zijn er om genomen te worden. En ook: je kunt dus prima een jaar bezig zijn met carnaval ;-) 

Lees hier over het prettig ondernemerslesje van vorige week: Niki die kasten van BN’ers verkoopt op Vinted.