Het is dag 18 in Expeditie Robinson 2023 en dat betekent de spannendste aflevering tot nu toe: de samensmelting! Oh oh, wat was dit een traktatie want het was echt héél spannend. Omdat ik hier makkelijk een uur over kan kletsen, doe ik dat ook. Lees om die reden gerust verder. Ik verklap alvast: mijn sterspeler van de aflevering is niet Mark, zeker niet Willem, maar Jaimie!-Jaimie!-Jaimie!

Vóór de samensmelting

Jaimie arriveert op Afvallerseiland. Het is een fijn wederzien met Mark. Hij zegt iets moois over haar gewicht en haar lichte ogen, zij complimenteert hem met z’n stoppelbaardje. “Hij is bruin, hij heeft een baardje. Ja, het island life doet hem goed,” concludeert ze met een ondeugend glimlachje. Daarna volgt nog even een coachinggesprek met Eva: Jaimie en Mark leggen haar uit dat Expeditie Robinson een spel is. Je ziet de kortsluiting in Eva’s ogen: een spel? Om het nog beter uit te leggen volgt een vergelijking met jeu de boules. Nog zo’n spel dat je niet met woede moet spelen. En waarachtig, het kwartje lijkt eindelijk bij Eva te vallen: Expeditie Robinson is een spel. Gelijk begint ze naar de overkant van de zee te zwemmen voor de samensmelting: wie vertelt haar dat ze – alweer – tegen de stroom inzwemt?

Tijdens de samensmelting

Tijdens de samensmelting komt er veel samen (aha!). Zo is er Rambo Radmilo De Individuele Sporter, die “gewoon zijn ding wil doen” en wil laten zien wat hij “allemaal kan.” Hij heeft genoeg van de groepsproeven en is klaar voor de individuele proeven. Hij “knalt gewoon” en wil winnen. En this is where the beauty of Expeditie Robinson comes in. Of zoals Roberta het verrassingselement mooi weet te omschrijven: je moet gewoon doorgaan en nooit stoppen. Bij de proeven van de expeditie is niets beslist tot de laatste seconde is gespeeld. Magere henkies kunnen fysieke proeven opeens winnen, topsporters kunnen opeens ALS LAATSTE EINDIGEN IN EEN INDIVIDUELE PROEF. Yes, Rambo Radmilo, ik kijk hier naar jou. Wanneer Art hem vraagt naar zijn laatste plek komt de topsportmentaliteit pas echt tot uiting: het ligt niet aan hem, maar aan het lood in zijn emmer.

Liever dood dan tweede

Maxim toont ballen tijdens de samensmelting proef en probeert als eerste zijn emmer te wippen. Dan volgen er uiteraard meer: Guido, Iris en Krista doen ook een poging. Uiteindelijk zijn Maxim en Willem als eerste bij het moer-draaien. Daarna volgt Guido, is dit drietal een voorbode voor de finale?

Life hack

Natuurlijk is het Willem die weer een geniale hack bedenkt: de haak hoeft niet per se ín de ring, je kunt hem ook voorbij de ring gooien en aan het touw trekken. Deze wijsheid zorgt ervoor dat hij als eerste mag beginnen aan de puzzel. Gelukkig volgt Maxim snel – ja, ik klink hier partijdig – evenals Krista, Floris en Guido. Maxim pakt al snel een voorsprong en bouwt de eerste verdieping van de puzzel. Oké, leuk! Verrassend dat Haksim blijkbaar ook kan puzzelen. Ik bedoel, Maxim is véél maar geen Puzzelkoning Willem met geniale life hacks!!!

Tranendal

Ondertussen is Roberta haar emmertje gewipt, zonder dat ze het doorheeft, een prestatie an sich. Het leidt ertoe dat Rambo Radmilo De Individuele Sporter de haak net iets eerder in de ring gooit en dat Roberta de verliezer van de samensmeltingsproef is. Tranen vloeien. Roberta huilt, Iris huilt, Ilse huilt, wie huilt er niet? Haar verlies overschaduwt Willem’s winst, zo laat hij geëmotioneerd weten. “Het neemt nu meer ruimte in beslag dan mijn overwinning,” snikt hij. Ach gos, dit is het eerste verlies waarmee team Hautain moet dealen en ze zijn het simpelweg niet gewend. Verliezen, een eilandraad, hoe ziet dat er ook alweer uit, iets met fakkels toch?

Na de samensmelting

Dan het samensmeltingsdiner: ze proosten met een frietje, Willem vraagt om groente. En terwijl er boten met schalen vol vers fruit komen aanvaren, verschijnen Eva, Jaimie en Mark. Zij moeten een aparte proef doen. Een heuse wall sit: wie blijft er het langst in een hoek van 90 graden zitten?

Zeventien minuten

Jaimie geeft al snel op, Mark-ik-heb-het-nog-nooit-gedaan-dus-het-zal-wel-lukken strijdt tegen Eva, die het lukt om haar woede buiten het spel te laten. Beiden zitten oervast en hartstikke stil. Waar is dat tongetje uit de mond? Waar is dat spiertje dat verrekt? Uiteindelijk houden Eva en Mark het zeventien minuten en vijftig seconden vol om in hurkhouding te blijven zitten. ZEVENTIEN MINUTEN. Het zorgt in ieder geval voor mijn gewenste einde van deze proef: Mark is eindelijk terug in de race. Mét immuniteitsmunt. Gelukkig maar, want met deze geweldige prestatie is hij natuurlijk ook een geducht gevaar voor types als Jochen en Rambo Radmilo.

expeditie robinson

Kijk hier maar eens wie er de breedste grijns heeft

Ook opvallend: bij het samensmeltingsdiner is het Rambo Radmilo de Individuele Sporter die het hardst geniet om Mark, Jaimie en Eva te zien strijden in de hurksprong. Ik vind het typisch.

Vlammen maar

Dan moeten Jaimie en Eva tegen elkaar battlen met de beruchte vuurproef. De winst lijkt vooraf bepaald: vuur maken is Eva’s favoriete onderdeel. Terwijl, zo laat Willem even weten, Jaimie “nog nooit in de buurt van een kampvuur is geweest, laat staan dat ze weet hoe een fire steel eruit ziet.” Dankjewel Willem, voor deze bijdrage. Het bewijst maar weer eens dat Team Hautain een goedgekozen bijnaam is. Maar dan ken je Jaimie nog niet. Kijk Willem, Jaimie is de vrouw die zich niet snel in lichterlaaie laat zetten. Jaimie blijft rustig en maakt al vrij snel vuur. Had je niet verwacht hè?

De Gezellige Tafel

Zowel Eva als Jaimie worden van alle kanten gecoacht vanaf de Gezellige Tafel. Eva’s vuur dooft, Jaimie zet de vlam in de pan. Eva raakt totaal in paniek, Jaimie maant iedereen z’n mond te houden. Het is de eerste keer dat alle blikken op Jaimie!-Jaimie!-Jaimie! zijn gericht en nope, ze stelt niet teleur. Dan komt Jochen, met net zo’n overbodige bijdrage als die van Willem. Hij constateert dat Eva in paniek raakt (joh!), dat de chaos toeslaat, dat ze zit te klooien én: ze neemt geen adempauzes! Jochen, ook jij bedankt. Gelukkig weten wij, Jaimie-Jaimie-Jaimie en ik en Eva inmiddels vast ook, dat we ons niets aantrekken van dit type commentaar van dit type man. High five, sisters!

Jaimie wint en Eva wordt verslagen in haar beste spel. Op z’n Eva’s zorgt ze voor een dramatisch afscheid, een cliffhanger van GTST is er niets bij. Gek genoeg emotioneert de winst van Jaimie mij meer. Het is alsof ze haar innerlijke strijdvuur nu ook aan anderen heeft kunnen tonen, bijvoorbeeld aan mannen zoals Jochen en Willem.

expeditie robinson eva

Na 17 minuten in hurkzit mag je best huilen

Droomscenario van Expeditie Robinson 2023

Dan op naar volgende week. Ik hoop van harte dat Mark een bondje vindt bij Maxim, Floris, Rambo, Jaimie en misschien ook Iris en Guido? Mark heeft met Jaimie op een eiland gezeten, dus die kent hij een beetje. In ieder geval is Team Hautain, dat zijn Willem, Jochen, Ilse, Krista, in de minderheid en dat beseffen ze maar al te goed. Wie gaan ze naar hun kant trekken? Ik zie Rambo Radmilo wel zwichten…

En in een echt droomscenario wint Iris de volgende proef van Expeditie Robinson. Zodat Mark niet te veel opvalt en nog even verder kan spelen. Jochen stemmen ze eruit.

Doemscenario van Expeditie Robinson 2023

Dat Willem de volgende proef wint.

Weet je wie je gerust de Robinson van het voetbal kunt noemen? David Beckham. Ja, de Robinson van de Premier League.