Dag 19 en dag 20 in Expeditie Robinson. Wat opvalt aan deze aflevering: er zijn véél plottwists en er zijn nog meer visjes. Heb je ooit iemand in de geschiedenis van Expeditie Robinson zo veel visjes zien vangen? Mét een klamboe?

Expeditie Robinson 2023: de eerste individuele proef

Na de aflevering van vorige week nemen de samensmelters hun intrek op het nieuwe eiland. Dat er een naderende tweedeling in de lucht hangt, is bij het plaatsen van de keuken al duidelijk. Radmilo pleit voor hier, Willem voor daar. Willem, Jochen en Krista willen een hut, de anderen slapen graag op het strand.

Een moeilijke vaese voor Jaimie

Dan is er Jaimie, die na het winnen van haar samensmeltingsproef tegen Eva in een minder leuke vaese belandt. Ze mist haar zoontje en kan niet meer aarden. Daarom besluit ze naar huis te gaan. Je zou dit kunnen beschrijven als de eerste plottwist van de aflevering en later zorgt haar vertrek zelfs voor nog meer tumult. Willem benadrukt dat hij überhaupt niet had gedacht dat ze het 19 dagen vol zou houden. Of dat een compliment of een belediging is, weet ik niet.

Individuele proef

Dan is het tijd voor de eerste individuele proef. De een noemt het een parcour, de ander noemt het een hindernisbaan. Ik noem het daarom een hindernisbaanparcour. De kandidaten moeten aan touwen slingeren, onder touwen door en over touwen heen. De snelste is Jochen en toch wint hij niet. Hier volgt plottwist nummer twee: het gaat niet alleen om snelheid en behendigheid. Het gaat ook om de vragen over het parcour die de deelnemers na afloop van het hindernisbaanparcours moeten beantwoorden. Deze quiz blijkt het moment voor de roeister om uit haar eigen schaduw te stappen. Haar naam is Ilse en ze is de winnaar van de eerste individuele proef. Ilse, de roeister, mag naar winnaarseiland en mag twee mensen meenemen. Dat worden de andere twee resterende vrouwen: Iris en Krista. Jezus Krista benadrukt hier nog even dat de groep steeds meer op een boyband begint te lijken.

expeditie robinson boyband

Boyband de Visjes.

Altijd kiezen voor de vis

Voordat ze vertrekken is er nog een plottwist. Ilse mag kiezen tussen een van drie kokers en een vis. Ze kiest de vis en daarna moet ze nog eens kiezen – ik vermoed het werk van een zeer ambitieuze productiestagiaire. De verliezer van deze proef, in dit geval Krista, gaat namelijk duelleren. Als Krista het duel verliest, mag ze niet stemmen. En als ze wint, krijgt ze de stem van degene die ze heeft verslagen. En heeft ze dus twee stemmen. Krista gaat dus duelleren voor stemrecht op de eilandraad. Ha, moet je net Krista hebben. In een vorig leven zouden zij en Aletta Jacobs hartsvriendinnen zijn.

Tegen wíe Krista duelleert, dat ligt dan weer in handen van Ilse, de roeister. Zij kiest voor Mark, wat ik toch wel een beetje ronduit lullig vind. Hij is duel-moe en ik ben tegenstander-van-Mark-moe. Maar goed, Mark en Krista stappen de evenwichtsbalk op en schuifelen voetje voor voetje vooruit. Mark verliest en dat maakt van Krista alsnog een winnaar, wat knap is als je een proef hebt verloren en ondertussen iedereen erachter komt dat ze wist van Eva’s immuniteitsmunt.

expeditie robinson krista

Jezus Krista.

Voortgangsgesprek

Gelukkig is Mark gewoon Mark en vraagt hij, eenmaal met de boot terug bij de groep, aan zijn kampgenoten op de man af of ze van plan zijn op hem te stemmen. Eigenlijk geeft hij hier een voorbeeld dat we allemaal kunnen volgen wanneer je weet dat je contract afloopt bij je werkgever. Enfin, de groep stemt niet op Mark (terécht ) en wel op Maxim en Krista. Opnieuw een plottwist: bij de eilandraad hoeft niemand naar huis, omdat Jaimie al naar huis is. Degene met de meeste stemmen krijgt bij de volgende eilandraad een extra stem tegen.

Dat is Krista, die als feminist dan misschien niet op andere vrouwen had moeten stemmen.

expeditie robinson krista 1

Oei.

Droomscenario voor de volgende aflevering

De eetproef komt en Floris wint, want hij heeft sterke tanden en bijt overal zo doorheen.

Doemscenario voor de volgende aflevering

Ilse wint de volgende proef en laat Mark opnieuw duelleren, dit keer tegen Guido. Mark verliest.