Beeld: Videoland

Van Maaskantje tot Landsmeer, van botox tot butt lifts. Van Temptation Island tot De Bachelorette, de juffrouwen die meedoen aan Echte Meisjes in de Jungle komen uit alle hoeken en gaten (en laten zich graag opspuiten in hoeken en gaten). Toch hebben ze meer met elkaar gemeen dan je denkt.

Kelly, Diva, Louisa, Michella, Janice, Annebel, Lena, Channah, Jill, Esmee, Gaby en Fabiola zijn allen niet op hun mondje gevallen. Ook in de jungle, ontdaan van hun filters en volgers, nemen ze geen blad voor hun mond. De echte meisjes in de jungle zeggen graag waar het op staat- vooral als niemand daar om vraagt.

Ook beroepsmatig hebben ze veel met elkaar gemeen: alle twaalf meiden zijn influencer en de wortels van hun faam zijn verstrengeld in de krochten van de reality tv. Bovendien houden alle dames van make-up, een maakbaar uiterlijk en een onbedekt voorkomen. De echte meisjes zitten kiplekker in hun eigen vel en zijn de vlaggendragers van body positivity. Dat zie je zo. Nog iets dat ze met elkaar gemeen hebben: ze hebben een lontje korter dan hun nepwimpers.

Toch zien de dames dat zelf anders. Kikkerogen, vissenlippen, kakelstemmen, het kritische commentaar vliegt over en weer. Geen handeling gaat ongemerkt voorbij, de dames spreken elkaar continu op alles aan. Een voorbeeld: bij het aanbreken van de dag is Kelly, beschimpt van een kakelstem, bezig met haar make-up. Een solo-activiteit, die Kelly dan ook zelfstandig uitvoert. Daar vindt Channah wat van; ze is het niet eens met de manier waarop Kelly haar make-up – bij zichzelf – doet. Louisa, die net voor anderhalve meier aan nepnagels heeft afgeknipt, is er als de kippen bij om ook haar mening over Kelly’s make-up te geven: Kelly, je doet je make-up niet goed. Het gaat van kwaad tot erger. Op een gegeven moment mag Kelly niet meer praten. Omdat haar stem zo vervelend is. En omdat ze haar make-up niet goed doet. Niet veel later vindt Esmée dat Gaby op een penguin lijkt.

Pas wanneer de avond valt en de extensions worden uitgedaan is daar een zeldzaam moment van harmonie. Daar, midden in de rimboe, vindt Fabiola een geschikte tak waaraan ze haar haarstukje kan ophangen. Ze trekt de weave uit en drapeert het pruikje over de tak. Ze wordt overvallen door een moment van berusting: dit is het. Dit ben ik nu, hier in de jungle, zonder nephaar. En het is oké. Haar hoofdpijn is meteen weg.

Fabiola toont zich sterk en pakt door. Na het nephaar volgen de nepwimpers. De andere meiden aanschouwen hoe Fabiola zich ontdoet van de ballast waaronder ze gebukt ging, daar in die snikhete jungle. Ze zijn zichtbaar onder de indruk en kijken vertederd naar de blonde nepharen, hangend aan de tak. Dan springt ook Esmée op de barricades en trekt haar nepwimpers af. Annebel twijfelt geen moment en doet ook mee. Om beurten plakken de dames de wimpers op het haarwerk en dopen het kapsel met de vier ogen om tot hun mascotte Thea.

Daar, in de duistere contouren van de nacht waar niemands make-up nog zichtbaar is, vindt een haarfijn staaltje van verzustering plaats. Geen haar op mijn hoofd die nog aan Kelly’s make-up denkt.

Raak jij niet uitgepraat over sensationele reality tv? Luister dan naar Pretparque de Podcast en praat mee.