Beeld: Anouk Smit, Studio Anno.nu

Menstruatie ondergoed, het is een van de fijnste uitvindingen van deze tijd. Maar waar shop je nou het beste menstruatie ondergoed? Wij hebben drie merken voor je getest, want your flow needs to know.

Beste menstruatie ondergoed

Welke merken menstruatie ondergoed zitten het prettigst, voorkomen dat je doorlekt en zijn herbruikbaar? Lise van pretparque.com heeft drie merken menstruatie ondergoed getest; AllMatters, Snuggs en Lotties en deelt haar ervaring. Fun fact: alle foto’s zijn gemaakt tijdens de bloating fase van de menstruatie. Dat je het weet. Tevens handig om te weten is dat alle geteste onderbroeken voldeden aan het belangrijkste feit: ze lekten niet door, óók niet tijdens de tsunami-fase van de menstruatie. Geen druppel, niets. Ook was er bij geen van de onderbroeken sprake van gekke luchtjes. Het gaat daarom vooral om ✨menstruatiegemak✨ en draagcomfort.

We came a long way

In het voorvak van mijn Kipling-rugzak, de musthave van de brugklas destijds, had mijn moeder een maandverband gestopt voor het geval dat ik ongesteld zou worden. Daarna werd de Kipling een Eastpak en het maandverband een tampon. Mijn eerste ongesteldheid kwam, zag en vloeide en vanaf dat moment waren tampons mijn redmiddel voor doorlekkages. Een paar jaar later volgde mijn eerste spiraal, dankzij groot succes gevolgd door een tweede. Tampons en maandverband had ik niet meer nodig. Nu, tien jaar, een zwangerschap en een bevalling later, ziet de wereld er heel anders uit: ik heb geen spiraal meer en naast tampons, inlegkruisjes en maandverband zijn er nu menstruatiecups en menstruatie ondergoed.

Een cup heb ik geprobeerd; te ingewikkeld voor mij. Ik mis het fingerspitzengefühl om zo’n bekertje goed in te brengen. Heb liever dat iemand het voordoet, maar het blijkt moeilijk om zo iemand te vinden. Daarom was ik des te enthousiast toen via Instagram een eerste merk van menstruatie ondergoed op mijn radar kwam. Geen gepruts met tampontouwtjes of volle maandverbandjes. Maar anti-lek ondergoed dat ook nog eens lekker zit? Kom maar door! Nog een groot voordeel van menstruatie ondergoed: het lijkt me een stuk duurzamer dan wegwerp gedoetjes.

Pret of prut: wat is het beste menstruatie ondergoed?

Hoewel ik huiverig ben voor producten die via Instagram aangeprezen worden, spreekt het innovatieve idee me direct aan. Hoezo was dit er niet eerder? Daarom bestel ik niet een maar twee menstruatie slips (al spreekt ‘onderbroek’ meer tot de verbeelding). Een paar dagen later valt het pakketje op de deurmat en kom ik bedrogen uit (daarover later meer). Mijn tegenvallende ervaring in de wereld van menstruatie ondergoed betekent het startschot van deze eerste pret of prut test: wat zijn de beste menstruatie ondergoed merken?

Ik heb drie merken getest en alle drie de merken zijn gedragen tijdens de maandelijkse rode vloed. Dat is ook waarom dit artikel zo lang duurde…

AllMatters

Het eerste merk dat ik aanschaf is AllMatters. Ik bestel twee slips in maat M en betaal 48,14 euro (24 euro per slip, inmiddels is dat 30 euro zie ik op de website). Ik twijfel over de maat. In eigenlijk alles draag ik maat S/36 maar ik ben de laatste tijd een beetje aangekomen. Daarom besluit ik voor M te kiezen, dan weet ik zeker dat het comfortabel zit. Op hun instafeed staan lichamen in all shapes, colurs and sizes. Dit merk gaat voor inclusiviteit en body positivity, top!

beste menstruatie ondergoed allmatters

Dichtgeslibd in mijn slip en daarom een 5 voor AllMatters.

De slips worden in een simpele sealbag in een simpel doosje zonder veel poespas geleverd. De slip lijkt op een gewone zwarte onderbroek, in het kruis voel ik de absorberende laagjes. Ik pas en ik ben vrijwel direct teleurgesteld: deze M zit te strak. De randjes snijden in mijn huid. Als een maat M mij, met mijn 165 cm en 60 kilo, te strak zit… hoe zit ‘ie dan bij vrouwen met een “volle” maat M? Juist van een merk dat inclusief wil zijn, wil je niet dat de maten (te) klein uitvallen. En juist als je ongesteld bent, wil je niet dat iets te strak zit en je te dik voelen. Nu voel ik me sip in m’n slip. Het brengt het algehele oordeel van menstruatie ondergoed van AllMatters op een 5.

 • Model: er is slechts één model beschikbaar en dat is een onderbroek.
 • Pasvorm: te strak.
 • Materiaal: polyester, prima zacht.
 • Verpakking: prima.

Snuggs

Als er een merk inzet op het bereiken van potentiële kopers via Instagram, dan is het Snuggs. Bij vrijwel iedere influencer die ik volg, heb ik wel een Snuggs #ad voorbij zien komen. Snuggs stunt met kortingscodes en collaborations, dus je snapt: ik kocht een Snuggs.

Op de website van Snuggs word ik een beetje overwhelmed door het aanbod. Dat is op zich goed nieuws: ze hebben onderbroeken met een hoge en een lage heuplijn, strings en het aantal druppels geeft aan of het menstruatie ondergoed geschikt is voor een light, medium of heavy flow. Goh, wat zou het fijn zijn als ik mijn ongesteldheid kon indelen naar hevigheid en voor iedere fase een aparte onderbroek heb. Maar er is geen tampontouw aan vast te knopen. Uiteindelijk kies ik voor een zwarte classic slip van organisch katoen en betaal ik 32,40 euro.

beste menstruatie ondergoed merk snuggs

Een ruime voldoende voor Snuggs

Als ik het pakket ontvang, ben ik enthousiast. Het zit in een klein maar mooi doosje en is zorgzaam verpakt. De stof van de onderbroek voelt heerlijk zacht aan, stukken aangenamer dan de onderbroekjes van AllMatters. Er is alleen een groot nadeel: de onderbroek schijnt door. Nu had ik niet het plan om tijdens mijn period periode in een onderbroek over straat te lopen, maar wanneer ik 32,40 euro betaal voor een slip verwacht ik een bedekte bilnaad. Het brengt het algehele oordeel van menstruatie ondergoed van Snuggs op een 7-.

 • Model: veel keuze!
 • Pasvorm: toch ook weer ietsje te strak.
 • Materiaal: organisch katoen, héérlijk zacht.
 • Verpakking: professioneel.

Lotties Period Underwear

Dan komen we bij Lotties Period Underwear. Dit merk ziet er vrolijk, inclusief en professioneel uit. Ik sta best versteld van het aanbod; naast broekjes hebben ze ook strings en badpakken. En heel leuk: sommige slips hebben een biesje van kant of doorschijnend stof. Sexy!

Per toeval kom ik erachter dat Lotties is opgericht door de Nederlandse Anneloes Nieuwenhuijse, tevens de oprichter van LotteLust – hét educatieve en amuserende seksplatform voor vrouwen. Hoe cool om een menstruatie ondergoed merk van eigen bodem te testen. En hoe bewonderenswaardig dat Anneloes vrouwen niet alleen plezier in bed gunt, maar ook tijdens een leaky situation. 

Ik kies voor een comfy super high-waist à 29,95 euro en een lacy string voor 22,95 euro. Ook meld ik me direct aan voor de nieuwsbrief, want ik ga helemaal support your local. Als een voorbode voor het pakketje dat ik nog moet ontvangen, stelt de eerste mail niet teleur. In mijn mailbox ontvang ik een wervelend verhaal over de geschiedenis van menstruatiegemak. Word ik zomaar op een gewone ochtend op menstruele tijdreis meegenomen.

beste menstruatie ondergoed

Een paar dagen later ontvang ik een pakket. Het is een rechthoekige, platte doos die zo door de brievenbus past. De buitenkant is niet heel bijzonder, maar de binnenkant… Eigenlijk sta ik versteld van de compleetheid van dit merk. Aan de binnenkant van de deksel staat de technologie van Lotties uitgelegd en lees ik alle voordelen op een rij. Ook lees ik hoeveel menstruatie wegwerpproducten ik bespaar, maar liefst 156! De slips zitten in een heuse dust bag en zijn voorzien van een simpele, duidelijke wasinstructie. Uit deze doos komt de period power je tegemoet, ik kan haast niet wachten op mijn volgende ongesteldheid.

lotties menstruatie ondergoed

De winnaar van deze pret of prut: Lotties Period Underwear

Wanneer het zover is, pas ik de comfy super high-waist als eerste. En aan de naam is niets gelogen: dit zit heerlijk. Ja, het ziet er misschien uit als een oma-onderbroek, maar who cares? Ik voel me er kiplekker in. Dat geldt ook voor de string die ik erna pas. Lotties is toppie. Het brengt het algehele oordeel van menstruatie ondergoed van Lotties op een 9.

 • Model: erg veel  keuze!
 • Pasvorm: perfect.
 • Materiaal: stevig katoen, dit kan wel wat hebben.
 • Verpakking: verrassend goed.

De grote winnaar van de menstruatie ondergoed merken test is dus Lotties. Die zat veruit het lekkerst. Misschien is het nog handig om te weten dat alle onderbroeken na het dragen met de gewone donkere was zijn meegewassen. En of je nu gaat voor een Snuggs of een cup, een Lotties of maandverband, het gaat erom dat jíj doet waar je zin in hebt tijdens je menstruatie. Lekker vloeien!

Nog iets waar we ons fijn in voelen: in de modetrend van barbiecore.