Dankzij chique modehuis Valentino was Barbiecore al een grote modetrend in het afgelopen jaar. Maar kan een trend een nog grotere trend worden in het nieuwe jaar? Ja! Met dank aan Paris Hilton, Miley Cyrus en Greta Gerwig.

Stars are blind

In de week na kerst werd de wereld prompt getrakteerd op een plagend tekstje van Paris Hilton. Op 30 december zou ze groots nieuws aankondigen. Is ze zwanger? Speelt ze de hoofdrol in een kerstfilm? Gaat ze met pensioen?

Nee, nee, nee. Ze blaast haar single Stars Are Blind uit 2006 nieuw leven in, zo bleek op de enerlaatste dag van 2022. Hoezo opeens zulk nieuws aankondigen in de twilightperiode tussen kerst en oud en nieuw? Dat bleek een dag later. Paris Hilton gaf een verrassingsoptreden tijdens de tweede editie van de jaarlijkse New Year’s Eve Party van Miley Cyrus. Dit feest werd vorig jaar voor het eerst opgetuigd, toen nog met Pete Davidson als co-host.

Barbiecore

Dankzij het succes van toen, werd de editie van nu nog groter. Met Paris Hilton dus op het podium. Samen met Miley Cyrus en Sia zong ze haar (enige) hit uit 2006. Om het nostalgische plaatje compleet te maken, droeg Hilton een lichtroze versie van haar beruchte jurk die ze droeg op haar 21ste verjaardag. Je weet wel, het zilveren jurkje met diep decolleté, touwtje in de nek en gemaakt van maliënkolder. Dit jurkje wordt sindsdien nagebootst. Kendall Jenner droeg op haar 21ste verjaardag een namaak, wat de status van Hilton als icoon maar weer bevestigd. Hilton combineerde het jurkje met roze mesh-handschoenen, een choker met diamanten, glitterhakjes en heel veel blond haar (denk aan Ariana Grande-veel).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paris Hilton (@parishilton)

Nu hoor ik je denken: Paris Hilton in een roze glitteroutgit, what else is new? Kijk dan ook even naar de outfit van Miley Cyrus. Die was voor de gelegenheid óók gekleed in het barbieroze, inclusief decolleté en plooitjes in de heup. Cyrus maakte haar look af met pumps in nude en blond geverfd haar met van die beachy waves. Zó barbiecore.

Wat is barbiecore?

Mocht je geen idee hebben wat barbiecore is, hierbij: barbiecore is alles dat verwijst naar de fantastische wereld van Barbie, gehuld in een modetrend. Liefst in de kleuren roze, roze en nog eens roze. Van hot pink tot bubblegum, van glitter tot schitter. Alles wat je op de iconische pop zelf zou zien. Felle kleuren, overdreven proporties, minijurkjes, gigantische plateauzolen, dat idee. “Barbiecore is monochromatisch en eenvoudig, maar nog steeds overdreven. Leuk en meisjesachtig, maar toch heel klassiek chic,” legde stylist Britt Theodora eerder uit aan CNN, die de trend afgelopen zomer onder de loep nam.

Barbie-mindset

Maar barbiecore is meer dan alleen het samenstellen van een Barbie-proof outfit. Barbiecore heeft ook een vleugje wokeness en komt met een Barbie-mindset. Die mindset houdt in dat vrouwen hun macht terugwinnen en omarmen. Barbiecore gaat over het vieren van je goddelijke vrouwelijke zelf, met alle overdreven vrouwelijke kleuren, vormen en silhouetten die daarbij passen. Barbie zelf heeft zich immers nooit verstopt en was altijd waar ze wilde zijn; in haar knalroze cabriolet cruisde ze naar haar werk als dierenarts, banketbakker, astronaut of ballerina.

Met dank aan Valentino

Eigenlijk is barbiemode nooit weggeweest, maar dankzij de herfstshow van Valentino in maart vorig jaar was barbiecore officieel een trend. Het modehuis presenteerde de nieuwe collectie op een knalroze catwalk, met modellen gehuld in louter knalroze outfits. Het startschot voor hot pink was gegeven, aangezien Valentino een direct lijntje met Pantone had voor deze kleur.

barbiecore versace platform heels

De platform pumps van Versace.

Daarna volgde Versace, met de ultieme modern day versie van de Barbie-pump. Gigantische platform pumps met enkelbandje in fuschia roze (à 1.190 euro). Beyoncé droeg ze, Anne Hathaway droeg ze, Bella Hadid droeg ze. Wie droeg ze niet?

Barbie de film

En dan moet het beste van barbiecore nog komen: Barbiede liveaction film over Barbie, verschijnt in juli van dit jaar in de bioscoop. De behind the scenes foto’s van Margot Robbie als Barbie en Ryan Gosling als Ken, met geblondeerd haar en fluorescerende outfits gaan zo viral dat het alleen maar smachtend wachten is op nog meer outfits uit de film.

Tips om je innerlijke Barbie te laten stralen in 2023

Wil je dit jaar ook je inner Barbie channelen? Dit zijn tips voor hoe je een modern day Barbie kunt zijn:

  1. Ga voor roze, knalroze en knallest roze. Ofwel: ga voor hot pink.
  2. Think pink: laat zien dat je de kleur roze ook in gedachte draagt. Probeer nieuwe dingen uit, die buiten je comfort zone liggen. Bewandel die hike, ga in je eentje uiteten of leer een nieuwe hobby.
  3. Strijd voor #freethenipple.
  4. Verwijder alle foto’s van je ex-liefde of van verbroken vriendschappen.
  5. Daarover gesproken: verbreek dit jaar één vriendschap. Wees eerlijk naar jezelf: welke vriendschap brengt je nog maar weinig?
  6. Ga voor een zesstappen skinroutine aan boord van een twee uur durende vlucht.
  7. Update ieder kwartaal je vijfjarenplan.
  8. Overtuig de Ken in je leven om een therapeut in te schakelen.
  9. Overweeg iedere keer dat je op stap gaat om naar de karaokebar te gaan.
  10. Laat je niet intimideren zoals Wednesday. Diep van binnen zijn jullie hetzelfde.

Dan rest mij voor 2023 niets anders te zeggen dan: Come on Barbie, let’s go party.