Koffie en kind, is er een betere combinatie? Als je het mij vraagt niet. Niets zo fijn als een lekkere kop koffie kúnnen drinken terwijl je kind aan het spelen is. Vooral tijdens het donkere najaar duurden de dagen thuis mij soms te lang en vond ik het fijn om samen met Frits even naar een speelcafé in Maastricht te fietsen. Voor hem nieuw speelgoed en andere kindjes, voor mij even frisse lucht en dus die koffie.

5x speelcafé in Maastricht

Confetti Maastricht – Markt Maastricht

Toen ik net zwanger was van Frits en mijn moeder het grote nieuws had verteld, zijn we naar Confetti in Maastricht gegaan om “te shoppen.” Hoewel we het geslacht nog niet wisten, kochten we hier zijn eerste boxpakje, een veel te dure rammelaar en nog wat zoet spul. Het geeft een beetje aan wat Confetti is: een winkel zo mooi waar je naar toe gaat als je iets bijzonders voor je kind wil kopen. Ze hebben hier mooie kledingmerkjes als Lil Atelier en Konges Sløjd, speelgoed, kaarten en cadeaus maar dus ook, als je naar achter doorloopt, een family café met speelhoek. Op het menu staan onder andere home made tuna, hummus en geitenkaas en op het kidsmenu onder andere peperkoek met gekleurde hagelslag (groot succes), pancakes en fruithapjes. Kleine prijsjes, groot plezier.

Dit ware speelcafé vind je op de Boschstraat 68, bij de Markt in Maastricht.

speelcafé's in maastricht

Bakkerij Paulissen – Heer Maastricht

Anders dan Confetti is dit filiaal van Bakkerij Paulissen niet per se een bestemming an sich. Maar mocht je in de buurt zijn en te maken hebben met een turbulente peuter, snakken naar een kop koffie en een lekker broodje dan kan deze speelhoek zomaar de goedmaker van de dag zijn. Terwijl jij geniet van je koffie en een zeer riant broodje kip, kan je peuter los in de speelhoek achter glas. Pluspunt: het personeel is hier alleraardigst.

Deze bakker met speelhoek vind je in Winkelcentrum De Leim in Heer in Maastricht.

CoffeeLovers Centre Céramique

Het kan zomaar gebeuren dat ik onverwoestbare zin heb in een latte macchiato met hazelnoot van CoffeeLovers. In een leven vóór kinderen haalde ik die bij CoffeeLovers op Plein 1992 en nam ik er een uitgebreide lunch bij, nu haal ik die bij CoffeeLovers in de bibliotheek in Maastricht. Hier hebben ze een beduidend minder uitgebreide menukaart dan aan de overkant, maar wel een fijne speelhoek, meer ruimte en even goede koffie. Als ouder weet je: het is kiezen of delen.

Groot pluspunt is dat je na je koffie power genoeg hebt om de tweede verdieping van de bieb te trotseren. Hier hebben ze een grote kinderspeelkamer, met huisjes, trappetjes én – een waar inkoppertje – heel veel kinderboeken.

speelcafé's in maastricht

CoffeeLovers Centre Céramique vind je in de bibliotheek op Plein 1992.

Grand Cafe Geusseltbad – Maastricht

Nu Frits nog niet naar school gaat, vind ik het heerlijk om met hem op een doordeweekse dag te gaan zwemmen in het Geusseltbad. Voor baby’s en peuters is de play area hier super leuk en het is er (meestal) niet te druk. Aangrenzend vind je hier het Grand Café Geusseltbad. Hier ga je vooral heen als je bent gaan zwemmen, maar het heeft een verrassend grote speelhoek voor kinderen.

Grand Cafe Geusseltbad vind je bij het Geusseltbad.

Ballorig – Eijsden

Oke eerlijk: Ballorig is gedateerd, stoffig en vies. Maar het is ook overdekt, groot en perfect voor kinderen met energie. Het is er niet echt gezellig zitten, beschouw dit meer als een binnenspeeltuin of mini pretpark dan een speelcafé, maar in regenachtige weken kun je me hier samen met Frits absoluut af en toe vinden. Hij kan er klimmen, glijden en spelen in de ballenbak en als hij dan uitgeput ligt te slapen thuis, kan ik mooi in bad.

Dit “speelcafé” vind je op weg naar Eijsden bij Fun Valley in Maastricht.

Brasserie Bie de groeve – Meerssen

Hier gebeurt zeer veel op een beperkt aantal vierkante meters. Eerst de binnenspeeltuin: anders dan bij Ballorig is de speeltuin hier gloednieuw en brandschoon (en ook een stuk kleiner, maar groot genoeg). De babyhoek is gratis, het deel dat echt perfect is voor peuters en kleuters kost 5 euro per bandje (met dit bandje kun je door het poortje). Buiten is een speeltuin met twee klimkastelen, een springkussen, veel skelters (die een opknapbeurt kunnen gebruiken) en een mini-boerderij. Aangrenzend is een camping, dus er is ruimte genoeg om te rennen. Eenmaal afgemat kun je hier in de brasserie goed eten en drinken.

speelcafé in maastricht

Speelcafé Bie de groeve vind je in het Geuldal bij Meerssen.

Boscafé De Nachtegaal – Meerssen

Ook in het Geuldal bij Meerssen vind je Boscafé De Nachtegaal. Niet echt een speelcafé, eerder een kindvriendelijke horeca met aangrenzende speeltuin. Kinderen kunnen hier heerlijk ravotten in de zandbak of op het klimrek, terwijl ouders kunnen toekijken vanaf het grote terras. Ook binnen is het groot met plek voor iedereen; opa’s, oma’s, tantes en ooms kunnen hier allemaal genieten van een pannenkoek.

Boscafé de Nachtegaal vind je in het gemeentebroek bij Meerssen.