Beeld: Videoland/RTL

Oh oh oh, wat kan er toch veel gebeuren in een week van Expeditie Robinson. De kandidaten, of beter: de afvallers, verspreiden zich als een virus over de vier verschillende eilanden en komen overal en nergens terecht. Een welkome twist, dat zeker, want met de Kumbaya-stemming in werkelijk íeder kamp valt er nog weinig gekonkel te beleven. Missen we Soundos? Ja, we missen Soundos. Welkom bij Pretpeditie Robinson week 4. 

Buurman & Buurman

Laten we beginnen met het pingpongspelletje van Rob. Hij pingt en pongt van eiland naar eiland. Is weggestemd uit Tweede Kans-eiland en neemt zijn intrek in Afvallerseiland. En hoe! Man man man. Niets geen eilandlesje geleerd, maar gewoon opnieuw met gestrekt been erin. Ongevraagd tipje hier, bemoeienisje daar. Ook dat is onze Rob.

Wanneer mannen de boel willen overnemen, deel I.

Wanneer mannen de boel willen overnemen, deel II.

Tot overmaat van ramp mag Rob zelf kiezen welke kandidaat – Eva of John – hij uitdaagt voor een eliminatieduel. Gezien de voorgeschiedenis tussen Rob en John zou het superdepuper logisch zijn als hij het zou opnemen tegen John, maar omdat niets wat Rob doet logisch is, kiest hij voor Eva. En je weet het al, na een heel frustrerend ringenspel met een heel irritante totempaal is het Eva die haar biezen moet pakken. Het mag gezegd worden: dankzij haar opgeheven hoofd en positieve aftocht is mijn rouw iets minder erg.

En tja, Rob en John samen op een eiland – is er nog iemand die aan Buurman & Buurman moet denken? – is vast ook leuke televisie.

pretpeditie robinson

Huilend onkruid.

pretpeditie robinson 4

John één minuut zonder Eva.

Twee minuten zonder Eva.

John drie minuten zonder Eva.

John vijf minuten zonder Eva.

hut·je·mut·je (bijwoord)

Zoals ik al zei: John en Rob samen op een eiland is vast ook leuke televisie.

Creatief met visnet

Dan komen we aan bij Kamp Noord. Vanwege de sfeer en alle mogelijkheden is hun eiland omgedoopt tot Eiland de Oprit. Na opnieuw een proef te hebben verloren, lukt het de kampleden maar niet om de smaak te pakken te krijgen. ‘De smaak’ mag je in dit geval vrij letterlijk nemen, want ze hebben geen groenten, geen vlees noch vis.

En een jeukende maag doet rare dingen met mensen. Het zorgt ervoor dat René en Yuki een ongehoord en uiterst origineel idee krijgen. Tromgeroffel: met behulp van een tak en een net knutselen ze een schepnet. Je verwacht het gewoon niet, zo creatief!

Alsof je naar Neil Armstrong met zijn vlag op de Maan kijkt, nietwaar?

Uiteindelijk is het niet Annemiek, maar herpetoloog Sterrin die het schip moet ruimen. Zij reist Stefano achterna naar Tweede Kans-eiland.

Kamp Zuid

Op Kamp Zuid brengen Jasper, Britte, Dyantha, Jan, Robbert, Yasmine en Defano het Kumbaya-gehalte naar nieuwe hoogten. Liedjes worden simultaan gezongen, lekker knus bij elkaar onder het afdakje. Rek- en strekoefeningen worden collectief uitgevoerd, tijdens de dagstart aan de oevers van hun eiland. Ook leuk om te zien: hoe ze zich als cluster over het vuur buigen. Eén ding is duidelijk: het motto alleen samen krijgen we immuniteit viert hier hoogtij.

Handjes in de lucht als je maar blijft praten met je showzbizzstemmetje.

Op dit eiland… leven wij
hebben we plezier
maken wij fouten en
zeggen wij sorry,
alsjeblieft & dankjewel
geven we knuffels
hebben we lief
wij zijn familie
dit is ons thuis

Samen vuur maken <3

Tweede Kans-eiland

Op Tweede Kans-eiland wordt Stefano, de schat, met open armen ontvangen. Hij wast de wok, klautert met gevaar voor eigen leven de rotsen in voor wat schelpjes en bovenal: hij leert de groep fanatiekelingen hoe ze hun tanden moeten poetsen. En je weet wat zo veel inspanning betekent bij Expeditie Robinson: je wordt eruit gestemd. Voor Stefano betekent dat hij in 48 uur van kamp Noord, naar Tweede Kans-eiland naar Afvallerseiland reist. Daarbij zie ik hier wel een nieuwe formatie van de Toppers op de loer: Stefano, John en Rob.

Snoop Dogg voor G-Star, de budgetversie.

Geen schijn van kans.

“Eerst flossen, dan Stefano lossen.”

Inspiratie voor Prinsjesdag.

In een notendop: Eva verliest van Rob en verlaat Afvallers-eiland. Kamp Noord verliest weer een proef en stemt Sterrin weg. Sterrin volgt Stefano naar Tweede Kans-eiland. Stefano wordt weggestemd en moet naar Afvallers-eiland. Op naar Pretpeditie Robinson week 5!