Beeld: asos

De uren die ik scrollend op ASOS heb doorgebracht, ze zijn niet te tellen. Koop ik er vaak iets? Neen. Negen van de tien scrollsessies zijn puur tijdverdrijf. Even uit verveling kijken wat de nieuwe trends zijn. Tijdens al die verloren uren heb ik me nooit afgevraagd wat ASOS betekent, waar de vier kapitalen voor staan. Ik bedoel, wist jij dat ASOS een afkorting is?

Het acroniem ASOS

In mijn niet-duurzame kringen ken ik niemand die nog nooit op ASOS heeft geshopt. Iedereen heeft er wel eens íets gekocht, zij het een miskoop of niet. Dus ja, we hebben het allemaal wel eens over ASOS gehad. Juist daarom, daarom!, is het zo gek dat ASOS daadwerkelijk een acroniem is – een afkorting waar ik nog niemand over gehoord heb.

De afkorting ASOS staat voor ‘as seen on screen’.

As seen on screen

Toen de Britse online webshop in 2000 startte, had de winkel een duidelijke visie voor ogen: in deze winkel kon je kleren kopen die je op televisie zag. Ter promotie werkte ASOS samen met beroemdheden, zodat je hun stijl direct kon kopen in de webshop. Maar na verloop van tijd breidde As Seen On Screen uit. De online winkel verkocht niet langer alleen kleding, maar ook accessoires en cosmetica. Daarop werd het acroniem ASOS bedacht. Welja!

En zo komen we automatisch uit bij het volgende punt: hoe spreek je ASOS uit? Het is in ieder geval niet À Sos, dat doen alleen wij Nederlanders. Is het dan Ay Sos? Laat het die Britten niet horen, want dat is de Amerikaanse uitspraak. De correcte uitspraak is Ay-sauce.

PS: welkom op pretparque, ik kan niet in woorden omschrijven hoe graag ik van dit ‘parque’ een succes wil maken. I’m slowly, very slowly, getting there. Blijf vooral regelmatig terug komen, want er komen een heleboel leuke dingen aan. Liefs, Lise.