Wie dit jaar naar Lowlands is geweest, had bij thuiskomst twee opties. Optie een: je raasde direct naar het stopcontact, sloot je smartphone aan en begon druk met het samenstellen van je #LL2022 album voor op Instagram. Optie twee: je plofte op de bank, deed een dutje en zapte daarna naar de eerste aflevering van House of the Dragon. Het langverwachte vervolg (of voorvolg?) van Game of Thrones. Ik koos voor optie twee, vooral omdat ik geen enkele foto van mijzelf op Lowlands heb en een carrousel dan lastig te vullen blijkt.

Dus keken mijn brakke hoofd en ik de eerste aflevering van House of the Dragon. Dat viel niet mee. Eerst moest ik van de bank op staan om de gordijnen dicht te doen. Vervolgens haperde HBO Max een beetje. Tot overmaat van ramp lag de afstandbediening net buiten handbereik. En probeer je maar eens de stambomen van de familie Targaryen en Stark voor de geest te halen als je brak bent. Maar uiteindelijk heb ik de volle een uur en vijf minuten kunnen kijken naar House of the Dragon, waarin de familie Targaryen centraal staat. Het gekke is: ik zag best veel overeenkomsten met Lowlands.

Vijf dingen die me opvielen bij House of the Dragon:

  1. Rhaenyra Targaryen heeft een lichte overbeet. Om 7 uur ’s ochtends hadden veel mensen in de ArmadiLLow op Lowlands ook een lichte overbeet. En hoewel niemand Daenerys kan overtreffen, is mijn verwachting van Rhaenyra hoog. Als ze de eerste koningin van de IJzeren Troon en Huize Targaryen wordt, dan wordt ze waarschijnlijk net zo hard als Amelie Lens in de Bravo.
  2. Hey, is Daemon Targaryen niet die gast van The Crown? Jawel, het is prins Philip! Zeg hallo, wat zie jij er woest uit. Ga je soms dingen doen niet die niet mogen, net als Willem van the Opposites die gaat skydiven?
  3. Koning Viserys is als de vreemde jongen die ik om 2 uur ’s nachts in ons kampement aantrof: moeilijk te peilen. Is hij goed, is hij slecht? Is hij een sterke koning of juist niet?
  4. De wond op de rug van koning Viserys doet me denken aan de verstopte wasbakken vol met afgekloven stukjes pasta, tandpastaspuug, klosjes haaruitval en stoppels op camping 4.
  5. Kiezen tussen het leven van Aemma Arryn en dat van je ongeboren zoon (of dochter??) is als kiezen tussen het wc-hokje waar een man uitkomt of poepen zonder plee-papier: geen van beide voelt goed.

De komende negen zondagen verschijnt een nieuwe aflevering van House of the Dragon op HBO Max. Echter, ik hoop niet dat ik iedere maandag zo brak ben als afgelopen week. Al mag het gezegd worden. Maandagochtend vertrok ik vrij fris naar huis en heb ik niet eens in de file gestaan. Maar ook al ben je zo fris als een hoentje, een festival als Lowlands is immer slopend. De afstanden die je er aflegt, het – toch wel – slaaptekort en het onregelmatige eten en drinken zijn een ware aanslag op je lichaam. Hey, over aanslagen gesproken, wat denk jij dat Daemon Targaryen gaat uitspoken? Laat het gerust weten in de commentsectie hieronder, daar is het voor gemaakt.