Beeld: Videoland/RTL

Bij Kopen zonder Kijken is wel eens geklaagd over de gebrekkige variatie aan deelnemers. Stuk voor stuk zijn het witte heterostellen met jonge kinderen, die in een jaren 30 huis willen wonen. Maar in deze aflevering niets van dat. Marloes en Lumanda, twee vrouwen!, zijn een kinderloos stel, die niet in een sfeervol jaren 30 maar in een huis in Almere willen wonen. Ook hun huidige woonplaats is, voor Kopen zonder Kijken-termen, vernieuwend: Urk!

Kopen zonder Kijken: van Urk naar Almere

Van de twee dames is Lumanda degene die is geboren en getogen op Urk. Gezien de recente berichtgeving over Urk schept dat enige lage, zeer lage, verwachtingen over Lumanda. Toch is deze dame alles wat je niet verwacht van een Urker. Lumanda oogt aardig, vrolijk, creatief, zelfs een beetje grappig, valt op vrouwen en is lerares in plaats van visser. Ze woont in een popperig huis, door Martijn steevast omschreven als ’schattig’, aan het begin van de dijk aan het IJsselmeer. Het punt is dit: vriendin Marloes, speciaal voor Lu naar Urk verhuisd, kan haar draai maar niet vinden op Urk. Logischerwijs dat je dan besluit om naar Almere te verhuizen, dat is wat Urk met je doet.

kopen zonder kijken urk

Niet in Almere.

De wensenlijst

Makelaar Alex vindt het maar wat leuk, mensen die in Almere willen wonen. Voor hem is Almere een thuiswedstrijd, hij noemt zichzelf zelfs met veel trots de grootste ambassadeur van Almere. Als een echt snollebolleke stuitert hij van enthousiasme door het beeld, zo leuk vindt hij het dat mensen in Almere willen wonen. En gekeken naar de wensenlijst van Marloes en Lu – minimaal drie slaapkamers, een leefkeuken, een bad, goede verbinding met het OV en een groene omgeving – moet hij hier zijn slag kunnen slaan.

kopen zonder kijken urk

“Naar rechts!”

Het budget

Ook gezien het budget zou je durven denken dat het voor Alex een gevalletje easy peasy lemon squeezy moet zijn. Marloes en Lumanda hebben een budget van 375.000, dat na de verkoop van hun Urkse stulp wordt verhoogd tot 400.000 euro. Dat maakt hen nou ook weer niet zó anders dan de andere deelnemers. Bovendien willen ze net als Yort uit aflevering 1 echt heel graag een bad, dus onderaan de streep is het alsnog een pot nat.

De aankoop

Na een zoektocht van maanden vindt Alex eindelijk een huis, in de stille verkoop nota bene, dat aan alle eisen van Marloes en vooral Lumanda voldoet. Drie slaapkamers? Check. Een leefkeuken met kookeiland? Check. Genoeg ruimte voor een bad? Check. Een groene omgeving? Check check dubbelcheck. Dat klinkt als perfect en ook een beetje gezellig, maar waarschijnlijk hebben we het hier over een huis waar een onbevoegd chirurg aan illegale orgaanhandel deed. Het huis is klinisch wit, afgewisseld met zwaarmoedige zwarte objecten. Of zoals Martijn met een duur woord zegt: dit huis is nondescript. Tel daar de onderhoudsvrije tuin bij op en je begint je bijna af te vragen of Urk geen betere optie is.

kopen zonder kijken urk

De operatietafel.

kopen zonder kijken urk

De verkoeverruimte.

De puzzelrit

En dan de puzzelrit. Oei oei oei. Met iedere meter dieper in Almere stijgt, althans bij mij, de twijfel of Lumanda dit nou wel moet doen. Van Urk naar Almere. Vanuit de auto zwaait ze melancholisch naar haar Urk. Om bijna in tranen uit te barsten bij het zien van de carport bij het eerste huis waar ze stoppen. ‘Hier zou ik ongelukkig worden’, zegt ze sip. Ook bij woning twee, drie en vier zit de sfeer er niet in. Lumanda wil oud, krom, charme en karakter. Alles wat ze ziet is nieuw, loodrecht en ongezellig. Eh, weet ze dat Ally-town pas sinds eind jaren 70 bestaat…? Of zou ze dan toch een wereldvreemde Urker zijn…? Marloes probeert er nog het beste van te maken, maar ook die is stiller en stiller.

kopen zonder kijken urk

Sfeervol in Urk.

Sfeerleeg in Almere.

Alleen in Almere: drie kliko’s bij de voordeur

De bezichtiging

Bij de bezichtiging van hun aangekochte huis is het dan ook helemaal mis. De chirurg is met de noorderzon vertrokken, hij heeft zelfs de uitbouw van de tuin niet afgemaakt. Wat overblijft is een zwartwitte ruimte plus bijbehorend interieur. In die zin past het helemaal bij iemand uit Urk; ook daar bekijken ze de boel graag in termen als zwart en wit. Maar Lumanda is juist anders! Zij wil sfeer, lampjes en gezelligheid. En een open haard, of op zijn minst de sfeer die een open haard met zich meebrengt. Verdwaald en verloren loopt ze rond in haar nieuwe huis. Ook Martijn krijgt met het Urkertje, zoals hij haar liefkozend noemt, te doen.

Wie vertelt Martijn dat een mondkapje niet nodig is bij een digitale meeting?

Ook bij Lumanda en Marloes gaat het mondkapje niet helemaal goed.

Enthousiasme, een poging.

De oplevering

Maar dan komen Bob, Roos en Sanisale met hun toverstaf! Willen Lumanda en Marloes een kamer met een bad, oftewel een badkamer? Dan krijgen ze die ook! Alleen spreekt Roos niet over een badkamer, doe niet zo gewoon!, maar over een “spa zolder”. Dat is de magie van Roos. Zij weet alles net iets chiquer te brengen. Willen Lumanda en Marloes geel en blauw, oftewel de kleuren van de NS op de muur? Roos gaat voor okergeel en blauw van velours. En zo, zo krijgt zelfs dit huis in Almere wat sfeer.

kopen zonder kijken almere

Lumanda: van vissersstadje naar visgraatvloer.

kopen zonder kijken almere

Je kunt de Bijbel wel uit Urk halen, maar Urk niet uit de Bijbel (zie nachtkastje).