Beeld: YouTube/Rock & Roll Hall of Fame

Op pretparque.com schrijf ik over dingen die het leven leuker maken. De attractie van vandaag: de video waarin Beyoncé, Rihanna, Naomi Campbell, Ed Sheeran, LeBron James, Idris Elba en nog véle anderen een ode brengen aan Jay-Z en zijn legendarische lyrics.

Hall of Fame

De reden: Jay-Z krijgt een plekje in de Rock ‘N Roll Hall of Fame. En als je bedenkt dat een artiest zich pas 25 jaar na het uitkomen van de eerste opname kan kwalificeren voor zo’n felbegeerde plek is dat best eervol. Ook eervol: Elvis Presley, Marvin Gaye, Otis Redding, Elton John en nog een heleboel anderen staan ook in deze mooie lijst. Naast Tupac en Notorious B.I.G is Jay-Z de derde rapper die de lijst mag aanvullen. Tijdens zijn dankwoord zei hij daarover:

“Toen we opgroeiden, hadden we nooit gedacht dat we konden worden opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Er werd ons verteld dat hiphop een rage was. Maar net als punkrock was het voor ons een subcultuur, met zijn eigen helden.”

“Dit laat me de kracht van hiphop zien, de kracht van helden als Michael Jordan, Kendrick Lamar en LL Cool J. Hopelijk laat ik de volgende generatie zien dat alles mogelijk is.”

Minstens zo eervol is deze video, waarin een absolute all-star cast een ode brengt aan de meest legendarische lyrics van Shawn Carter, zoals Jay-Z echt heet. Hoe ze dat doen? Gevalletje less is more: zonder beat rappen ze zijn beste one liners, of maken ze zijn lyrics juist af. Het onderstreept maar eens de kracht van Jay’s woorden.

The Harder They Fall

Best knap om nog zo relevant te zijn voor iemand zonder Instagram ;-) Want weet je nog dat de 51-jarige rapper begin deze maand een Instagram-account aanmaakte? Binnen no time had hij twee miljoen volgers. Maar Jay-Z zou the Hov niet zijn als hij het hierbij zou laten. Na een dag verwijderde hij zijn Instagram-account weer. Immers, als je het tot 2021 hebt gered zonder, ben je waarschijnlijk ook beter af zonder. Jay-Z begrijpt dat.

Waarom nam hij dan toch, al was het maar voor een dag, de moeite? Dat zit zo: zijn eendaagse Instagram-account was een promotiestunt voor The Harder They Fall, een Western-film over cowboys, sherifs en outlaws met een all-Black cast. Die cast bevat overigens ook alleen maar sterspelers: Idris Elba, Jonathan Majors, Regina King, Zazie Beetz, Delroy Lindo en Lakeith Stanfield schitteren op het doek. Jay-Z heeft de film geproduceerd en is verantwoordelijk voor de soundtrack. Zien? De film staat nu op Netflix.

Ter afsluiting nog een goede illustratie van het rock-gehalte van Jay-Z. Zie hieronder de 40 minuten durende toegift van Jay-Z en Kanye West in Parijs in 2012, waarbij ze maar liefst elf keer het nummer N**as in Paris zongen.