Beeld: Emma Peijnenburg

Als NU.nl schrijft dat een kwart van de jongeren zijn geld belegt in crypto, dan weet je: this shit just got mainstream. En omdat ik een mainstream millennial ben en me door dit bericht een babyboomer voel, heb ik besloten: ik duik in de wereld van crypto. Mijn bevindingen en avonturen wil ik graag met je delen hier op Pretparque. En wat krijg je als je over crypto schrijft op Pretparque. Juist, welkom bij Crypto Parque!

Crypto Parque

Met Crypto Parque wil ik me gaan verdiepen in, je raadt het niet, crypto. Hier wil ik gaan schrijven over mijn eerste stappen in de wereld der cryptocurrency. Ik wil niet voor ‘het snelle geld’ gaan, maar onderzoeken wat nou de magie van crypto is. Dat wil ik doen omdat cryptocurrency voor mij een onduidelijk, ongrijpbaar, onzichtbaar spookje is. Kan ik van dat spookje een sprookje maken? Is dit iets waar iedereen mee bezig zou moeten zijn? Gaat cryptocurrency onze (geld-)wereld en onze manier van denken echt veranderen? Is ons huidige systeem van cash geld echt stuk?

Dat zijn vrij grote, serieuze vragen. Nu heb ik het geluk dat mijn vriendenkring een aantal crypto gekkies rijk is. ‘Gekkies’, zelf noemen ze zich toekomstvoorspellers… Het zijn vrienden die zich al een aantal jaar dolenthousiast in de wereld van Bitcoin, Ethereum, Cardano enzovoort begeven. Zij begaven zich daar lang voordat cryptocurrency de massa bereikte, lang voordat NU.nl over crypto schreef. Omdat ze geloven in de ideologie achter deze digitale munten. Nu heb ik het met een van hen al vaker over crypto gehad en deze persoon – ik zal even geen namen noemen – die zit er zo diep in dat ik eigenlijk niets begrijp van wat hij zegt. Hij praat er dusdanig gepassioneerd over dat praten al snel ratelen wordt. Met grote bevlogenheid strooit hij met allerlei termen in het rond. En hoezeer ik ook ja knik en hem wil begrijpen, het blijft voor mij een abstracte brei van, tja, van wat?

Een handjevol kleingeld

Hij had me tuk toen hij zei dat ik de cryptomarkt moet zien als de huizenmarkt: af en toe daalt de waarde, maar over de gehele linie genomen is er sprake van een stijgende lijn (en daarom zou het wijs zijn om in te stappen). En er was nog iets waarmee hij mijn nieuwsgierigheid wekte. ‘Je hoeft geen grote bedragen van een paar honderd of duizend euro in te zetten. Met enkele losse euro’s en wat kleingeld kun je ook al meedoen.’ Dat maakt de wereld van cryptocurrency plots een stuk toegankelijker…

Moet ik een financieel doel hebben? Moet ik het zien als een spel, een game? Is het verslavend? Maakt het emoties los? Kun je stoppen? Moet cryptocurrency het nieuwste vak op de middelbare school zijn? Wat is geld? Wat is de waarde van geld? Gaan we over een paar jaar aan de kassa in de supermarkt afrekenen met coins? 

En om alvast praktisch bezig te zijn: wat zijn de eerste stappen die je moet zetten in de crypto markt? Ik moet waarschijnlijk een of meerdere apps downloaden? En dan, wat zijn de vervolgstappen?

Genoeg vragen dus. Pret je mee?

In deze rubriek wil ik je wekelijks meenemen in mijn beleving. Dat is voor mij een goede stok achter de deur om bewust met crypto om te gaan en er niet klakkeloos in te duiken. Dat brengt me ook bij de disclaimer: deze rubriek gaat over mijn beleving en is géén advies. Ik schrijf hier vooral uit nieuwsgierigheid en bewondering. Het zou dus zomaar kunnen dat ik erachter kom dat crypto niets voor mij is en dan stopt deze rubriek ;-) En mocht je tips – boeken, vlogs, apps – hebben die me op weg kunnen helpen, laat het me gerust weten. Dat kan hieronder in de comments of door een mail te sturen naar prettyplease@pretparque.com.